Bijproduct van aluminium wordt keramiek

Aluminium is een populair materiaal om producten mee te maken. Het is licht, makkelijk vormbaar, en duurzaam. Dat laatste niet alleen in de zin van ‘gaat lang mee’ maar ook in de zin van ‘circulair’, omdat aluminium niet degradeert tijdens het recycleproces en dus steeds opnieuw kan worden hergebruikt.

Het productieproces van aluminium is echter niet bepaald duurzaam. Tijdens het winnen van aluminiumoxide uit aluminiumerts blijft rode modder of rode slib achter, een nogal alkalisch materiaal. Jaarlijks wordt meer dan 150 miljoen ton rode slib gepubliceerd, dat meestal gedumpt wordt in reservoirs, waar het in het milieu kan lekken. Een groep designers van de Royal College of Art, Guillermo Whittembury, Joris Olde-Rikkert, Kevin Rouff en Luis Paco Bockelmann, ontwikkelde een methode om van deze rode slib keramiek te maken.

Obstakels
De grootste obstakels in hun onderzoek betroffen de kleine korrelgrootte en het feit dat het materiaal zo alkalisch is. De ontwerpers wisten deze nadelen echter naar hun hand te zetten. De korrelgrootte maakt het mogelijk om de modder in delicate vormen te ‘slibgieten’, terwijl de alkaliteit de mogelijkheid biedt om het materiaal als geopolymeerbeton te gebruiken, wat mogelijkheden biedt voor gebruik in architectonische projecten.

Veilig
Behalve het keramiek zelf is ook het glazuur gemaakt met rode slib, dankzij de grote hoeveelheid metaaloxides die daarin aanwezig is. Dit wordt geneutraliseerd tijdens het bakken, dus het servies is veilig om van te eten en te drinken. Het keramiek is ontwikkeld in samenwerking met de KU Leuven, Imperial College London en Alteo, een van de eerste aluminiumraffinaderijen ter wereld.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over innovatieve materialen? Bezoek MaterialDistrict.com en abonneer je op de nieuwsbrief!