Bezoek Henk Kamp in teken van High Tech Systemen en Materialen

Het werkbezoek dat Minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag bracht aan de Universiteit Twente stond vooral in het teken van de Topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Zo nezocht hij het NanoLab en sprak hij met jonge en gevestigde ondernemers die met de UT samenwerken op Kennispark Twente. Ook gaf hij het startsein voor het nieuwe project van de ‘XUV Optics’ groep binnen HTSM. Deze onderzoeksgroep binnen het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie koppelt fundamenteel onderzoek aan een industriële focus, in een netwerk van kleine en grotere spelers.

High Tech Systemen en Materialen vormen een topsector die in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is, in fundamenteel en toegepast onderzoek en in de industrie. Kennispark Twente vormt daarbij een goede basis voor kennisintensieve ondernemingen die nauw samenwerken met de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Zo zijn vanuit het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT ruim 50 ondernemingen opgericht in deze jonge tak van technologie. Ook met grote industriële partners wordt nauw samengewerkt: zo is fundamenteel onderzoek naar het gedrag van minuscule belletjes in vloeistof van groot belang voor printerfabrikant Océ. Ook puur nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek vindt zo een weg naar de toepassing. Voor de komende jaren is ook ‘human capital’ een belangrijk aspect: het aantrekken en behouden van goede technici voor de regio.

High tech spiegels

Tijdens het bezoek van de minister werd het startsein gegeven voor het HTSM-project binnen de XUV Optics groep van prof. Fred Bijkerk. Deze onderzoeksgroep, gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde spiegels die als lenzen kunnen dienen in bijvoorbeeld machines voor chipfabricage, werkt nauw samen met ASML en Zeiss en heeft in Twente ook partners gevonden in Demcon (mechatronica), SolMateS (machines voor nieuwe materialen), PANalytical (röntgenanalyse-apparatuur). De bedrijven komen niet pas ‘in beeld’ na een lang wetenschappelijk traject, van meet af aan wordt samengewerkt. De groep verhuist van het FOM-instituut Differ naar een nieuw lab op de campus van de UT, en is daarbij ondersteund door onder meer de provincie Overijssel. Fundamentele wetenschap en industriële focus gaan ook hier hand in hand.

In het ochtendprogramma gaven Kees Eijkel, directeur Kennispark Twente, Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van Overijssel, prof. Dave Blank, wetenschappelijk directeur Mesa+ en lid van het topteam HTSM, en Gerben Edelijn (CEO, Thales Nederland) een toelichting op innovatie en het ‘ecosysteem’ voor bedrijvigheid in Twente, en de verschillende samenwerkingsverbanden van overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven in de regio.