Categories: Actueel

Beurs van kwart miljoen voor visualiseren big data

Het verzamelen van grote hoeveelheden data (big data) speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Om nuttige informatie uit deze berg data te halen is er grote behoefte aan een goede visuele weergave van de gegevens. Kevin Verbeek richt zich op de fundamentele kant van zulke visualisaties, en dan vooral op data die veranderen over tijd- zogeheten dynamische data. Zulke data spelen een rol op bijvoorbeeld de aandelenmarkt, in de vervoersector of bij het weer.

Stabiliteit

Verbeek, als universitair docent werkzaam in de groep Algorithms and Visualisation, wil met zijn Veni-subsidie proberen de stabiliteit van zulke visualisaties te verbeteren. "Het is belangrijk dat een verschil in de data ruwweg overeenkomt met het verschil in de visualisatie. Dan is het vooral belangrijk dat bij kleine veranderingen in de data de visualisatie niet constant verspringt. Dat is verwarrend en maakt het vrijwel onmogelijk om interessante patronen in de data te herkennen", aldus Verbeek.

Veni-subsidie

De Veni-subsidie is bedoeld voor veelbelovende, jonge onderzoekers die maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd. Met de geldprijs – maximaal 250.000 euro – zijn ze vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. NWO selecteerde dit jaar 161 winnende onderzoekers uit 1124 aanvragen. 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

22 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago