Categories: Actueel

Betere prestaties voor permanente magneten

Hoewel samarium-kobalt magneten (Sm2Co17-magneten, een soort zeldzame aarde permenante magneten) reeds in de vroege jaren zestig werden ontdekt, werd het domeinwand pinning-mechanisme lang niet begrepen.

De onderzoekers uit Darmstadt konden aantonen, dat het ijzergehalte de vorming van een diamantvormige celstructuur stuurt. Deze bepaalt de dichtheid en sterkte van de pincentra (materiaalfouten) en daarmee de coërcitieve veldsterkte (de veldsterkte die nodig is om een magneet weer volledig te demagnetiseren).

Door gebruik van een voor abberatie gecorrigeerde scanning transmissie elektronenmicroscoop met atomaire resolutie konden de onderzoekers de atoomstructuur van de afzonderlijke fasen vastleggen en ook een directe correlatie met de macroscopische magnetische eigenschappen leggen. Met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen kan deze kennis worden gebruikt voor de productie van samarium-kobalt permanente magneten met verbeterd magnetisch vermogen.

Verbeterde prestaties

Door pinnen gedomineerde permanente magneten, die bij temperaturen boven 100 °C kunnen functioneren, verhogen de prestaties van op magneten gebaseerde toepassingen. Hiertoe behoren magnetronbuizen, gyroscopen, versnellingsmeters, reactie- en impulswielen (voor bijvoorbeeld de besturing en stabilisering van satellieten), magneetlagers, sensoren en actuatoren.

Sm2(Co, Fe, Cu, Zr)17 is in de industrie een belangrijk materiaalsysteem dat zowel een hoge Curie-temperatuur als een hoge magnetokristallijne anisotropie heeft. In tegenstelling tot nucleatiegestuurde permanente magneten op basis van NdFeB behoudt het Sm2Co17 type bij hoge temperaturen zijn goede magnetische eigenschappen.

Om hoge magnetische vermogens te krijgen, is het enerzijds nodig de syntheseparameters bij de productie nauwkeurig te beheersen, anderzijds om de atomaire structuur en het gedrag van de deelnemende fasen goed te begrijpen. Een hoge verzadigingsmagnetisering, die wordt bereikt door een hoger ijzergehalte, is van wezenlijk belang van het realiseren van grotere energieproducten in deze zeldzame aarde permanentmagneten. Het onderzoeksteam uit Darmstadt ontwikkelde Sm2Co17 modelmagneten met een verhoogd ijzergehalte. Een chemische modificatie door toevoeging van ijzer, koper en zirkonium genereerde een bijzondere nanostructuur.

bron: TU Darmstadt 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago