Betaalpas gaat praten

De volgende generatie creditgards: akoestische pasjes, als alternatief voor NFC (near-field communication), die de veiligheid nij mobiel betalen verhogen. De toekomstige betaalkaarten biden een reeks nieuwe functionaliteiten doordat meer elektronicacomponeten in het ISO-formaat worden geïntegreerd.

Het gaat om betaalpassen met vingerafdrukherkenning zonder batterij, met flexibele PCB’s (printkaarten), e-paper dot-matrix displays, of met batterijen die laden via NFC.   Volgens Yiwen Jin, CEO van B-Id, zijndat allemaal haalbare opties. Zijn bedrijf werkt met partners aan diverse innovatie ontwikkelingen en projecten. Akoestische pasjes, de volgende evolutie in betaalpassen, staan al in de startblojjeb. De pas heeft, met behulp van een geïntegreerde luidspreker en microfoon, interactie met de smartphone en biedt, als alternatief voor NFC, de zeer veilige communicatie-eigenschappen van een smart card voor mobiel betalen.

In de toekomst kan de kaart nog veel meer. "Maar het integreren van een variëteit aan elektronicacomponenten is heel complex, vooral omdat het ISO-formaat maar beperkt ruimte biedt voor componenten als een vingerafdruksensor", verklaart Yiwen Jin. Technisch gesproken zijn er tal van levensvatbare optiesm die klaar zijn voor massaproductie.

Vingerafdruk

In de praktijk zijn vingerafdruk-cards al een veilig identificatiemiddel voor geldtransacties of toegangscontrole. Het belangrijkste voordeel van de pas met vingerafdruksensor is dat er geen pincode hoeft te worden ingevoerd en dat er tot zes vingerafdrukken op kunnen worden opgeslagen. B-Id maakt fingerprint-cards met en zonder batterij en heeft ook al alternatieven ontwikkeld. Yiwen Jin: "Om een vingerafdruk op een contactloze pas te lezen en op te slaan is bijvoorbeeld het vermogen van een NFC-kezer voldoende. Naar er zijn toepassingen, bijvoorbeeld als geld wordt opgenomen uit een automaat, waar extra vermogen nodig is om de vingerafdruk te controleren voordat de kaart in de gleuf wordt gestoken, B-Id heeft een alternatieve energiebron gevonden voor contactloze pasjes en produceert al de eerste passen met deze alternatieve nieuwe component", zegt Jin, zonder verdere details te onthullen.

Akoestische pas

Van de ontwikkelafdeling van B-Id komt ook een andere innovatie: akoestische pasjes die in combinatie met een modiele telefoon een veiliger alternatief bieden voor NFC-cards. "Akoestische communicatie is heel veilig, vergelijkbaar met biometrische vingerafdruk-controle. Het is daarom voorbestemd voor mobiele betaaltoepassingen". zegt Yiwen Jin. De belangrijkste onderdelen van de kaart zijn een beveiligings-chip, een microfoon en een luidspreker. Met het akoestische signaal kan de pas in beide richtingen communiceren met het mobieltje en daarmee het authenticatieproces op gang brengen: de telefoon zendt het akoestisch signaal naar de pas, de microfoon in de pas ontvangt het en de beveiligings-chip demoduleert het signaal voor verder gebruik. De beveiligingschip stuurt de gemoduleerde informatie naar de luidspreker van de kaart, wat dan weer wordt opgepikt door de microfoon van de telefoon.

"Deze tweede generatie pas is al gerealiseerd binnen de ISO-standaard die ook al een NFC-interface bevat. Er zijn planne om Bluetooth te integreren, maar daarvoor moeten de elektronicacomponenten  nóg kleiner worden."

Yiwen Jin is geïnterviewd door ‘RFID im Blick’; lees hier het  complete interview.