‘Bestuur van de Nederlandse Technologiesector ‘ i.o.

De Nederlandse technologiesector moet zich beter organiseren om de toekomst van de nationale kenniseconomie veilig te stellen. Daarom beogen de drie technische universiteiten, TNO, de grote technologische instituten en VNO-NCW op korte termijn een gezamenlijk ‘bestuur van de Nederlandse Technologiesector’ in te stellen.

Dit maakte CvB-voorzitter Anne Flierman onlangs bekend voor aanvang van de Innovatielezing van de Universiteit van Utrecht in de Grolsch Veste. Landen als Zwitserland en Denemarken bewijzen volgens Flierman dat de installatie van zo’n bestuur mogelijk èn noodzakelijk is, om een internationale speler van hoog niveau te kunnen blijven.

Duurzaam, veilig en gezond

Deze bundeling van de sector moet zich vooral richten op maatschappelijke problemen die moeten worden opgelost op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en gezondheid, aldus Flierman. "Meer dan vandaag de dag moeten fundamenteel en toegepast onderzoek aan elkaar gekoppeld worden. Dat wil zeggen dat er thematische ketens worden gesmeed tussen het onderzoek van de drie TU’s, de GTI’s, TNO en de industrie."

Publieke consument

Die schakels moeten volgens Flierman gericht zijn op marktrelevante toepassingen. "En marktrelevant is niet alleen wat de individuele consument wenst, maar zeker ook wat de overheid, de publieke sector meer in het algemeen nodig heeft op de wat langere termijn.’

Bron: UT Nieuws