Zakelijke beslissers vinden ASML top

Voor het vijfde jaar op rij geven de zakelijke beslissers van businessplatform MT/Sprout ASML de toppositie op de ranglijst van bedrijven met de beste reputatie.

In de MT500, die wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA), waarderen branchegenoten elkaar op het vlak van productleiderschap, kwaliteit van uitvoering, klantgerichtheid, goed werkgeverschap en duurzaamheid.

In vergelijking met 2023 valt op dat een aantal oer-Hollandse bedrijven zoals KLM, Heineken en Staatsbosbeheer in de top tien plaats moeten maken voor buitenlandse grootmachten zoals Google, Ikea en Microsoft. Het Nederlandse Rituals gaat intussen van de negende plek in 2022, de vijfde positie in 2023 naar de derde plek nu. Op 2 staat de Efteling.

Nieuw in de MT500 is de deelname van NGO’s en goede doelen. Zakelijke beslissers hebben veel waardering voor deze non-profitorganisaties, met KWF Kankerbestrijding als hoogste binnenkomer in de MT500 op positie 24.

Automotive top

In dit jaarlijkse reputatie-onderzoek wordt ook bekeken hoe sectoren ten opzichte van elkaar presteren aan de hand van de zogeheten Netto Reputatie Score (NRS) berekening. Goede doelen en NGO’s, de automotive industrie en zorginstellingen worden het beste gewaardeerd. Vastgoed & woningcorporaties, de agrarische sector en bedrijven in personenvervoer krijgen de slechtste sectorwaardering. 

Henk Volberda, onderzoeksleider en UvA-hoogleraar Strategic Management, is niet verrast over de top drie van 2024. “Zowel ASML, De Efteling als Rituals zijn het toonbeeld van organisaties met een rotsvaste koers. Zij weten goed om te gaan met veranderende marktomstandigheden en tegelijkertijd een heldere herkenbare koers te varen. Ons onderzoek leert bovendien dat koers verleggen zeker niet altijd ten koste gaat van de bedrijfsreputatie. Dat geldt wel voor het moreel kompas. Dat is niet onderhandelbaar.”

MT500 editie 2024: de top 20

1    ASML
2    De Efteling
3    Rituals
4     Albert Heijn (Ahold Delhaize)
5    Coolblue
6    DAF
7    Google
8    IKEA
9    Rabobank
10   Microsoft
11   Hitachi Construction Machinery (Europe)
12   Heineken
13   Sdu
14   Staatsbosbeheer
15   Honeywell
16   KLM
17   Technische Unie
18   Prinses Máxima Centrum
19   BMW Group Nederland
20   ASM International


De volledige MT500 ranglijst is vanaf 28 juni beschikbaar via de site van MT/Sprout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *