Bert Brals (Sioux Technologies) krijgt Rien Koster-prijs

Een creatieve uitvinder, een meewerkend voorman en een echte leermeester. Dat is systeemarchitect Bert Brals van Sioux Technologies volgens de jury van de Rien Koster-prijs. Hij kreeg de prijs gisteren uitgereikt op de Precisiebeurs. ‘Voor het uitgebreide oeuvre van mechatronische ontwerpen waaraan hij succesvol heeft bijgedragen.’

‘In veel projecten was hij als creatieve uitvinder en meewerkend voorman zowel de motor achter de inventiviteit van het team als de coach en opleider voor de nieuwe collega’s.’

De Rien Koster-prijs is bedoeld voor een mechatronicus/ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De jury, onder voorzitterschap van Ton Peijnenburg, adjunct-directeur en CTO bij VDL ETG, hanteert in de beoordeling vier criteria: oeuvre, creativiteit, relevantie (maatschappelijk en commercieel) en professionele uitstraling. De winnaar is minimaal vijftien jaar in het vak werkzaam, brengt theorie in de praktijk, draagt bij aan promotie van het vak en weet collega’s te enthousiasmeren. Hij/zij heeft bijzondere competentie en creativiteit getoond en aansprekende resultaten behaald, die intern en extern worden herkend en erkend.

Namens de jury overhandigde naamgever Rien Koster de prijs aan Brals die werd opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur aan de HTS in Groningen en de Universiteit Twente. In 1993 trad hij in dienst bij CCM (Centre for Concepts in Mechatronics) in Nuenen, waar hij werkte als mechanisch ontwerper en hoofd systeemontwerper mechatronica. Momenteel is hij systeemarchitect bij Sioux Technologies, dat CCM tien jaar geleden overnam.

Motor achter de inventiviteit

In zijn loopbaan heeft Brals al talrijke uitdagende projecten succesvol afgerond, meldt de jury. “Vaak is hij meewerkend voorman, met een rol als motor achter de inventiviteit en als coach en opleider. Hij is dan een echte leermeester, die veel met en tussen de ontwerpers werkt en altijd tijd vrijmaakt om zaken toe te lichten of uit te leggen. Daarbij streeft hij naar een gepaste en voldoende oplossing, zonder te veel extra’s. Dat stelt hem met zijn team telkens in staat om zowel te voldoen aan de eisen qua performance als de andere doelstellingen te realiseren; denk aan het reduceren van kosten of het verbeteren van de onderhoudbaarheid van machines. Bert is daarbij zeer productief en draagt bij aan gemiddeld drie tot vier projecten tegelijkertijd. Bovendien heeft hij als creatieve uitvinder diverse octrooien op zijn naam staan.”

Inspiratie en transpiratie

Als meewerkend voorman brengt Brals als geen ander de theorie in de praktijk, volgens de jury. “De conceptkeuze is altijd gebaseerd op uitgebreide analyse, waarbij is gelet op alle systeemaspecten. Daarna volgt een iteratie waarbij alle relevante aspecten nog eens tegen het licht worden gehouden die belangrijk zijn voor het kunnen maken en onderhouden van het systeem. Bert leidt zowel de fase van inspiratie, wanneer de concepten worden bedacht, als die van transpiratie, wanneer hij met grote inzet teams begeleidt om het gekozen concept uit te werken.”

Zorgvuldig vastleggen

Brals blinkt volgens de jury ook uit in het zorgvuldig vastleggen van de gevolgde redeneringen en andere zaken rond het ontwerp. “Dat is nodig voor navolgende stappen in productie en onderhoud, maar ook om de redeneringen te kunnen uitleggen en toetsen. Dit getuigt van een hoge mate van professionaliteit in het vak. Hij ziet ook dat het doorleven van alle ontwerpdetails tijdens het schrijven een grote educatieve en verbindende waarde heeft.” Tot slot vermeldt de jury nog dat Brals tien jaar deel heeft uitgemaakt van de redactieraad van Mikroniek. “Dit unieke technologisch magazine wordt uitgegeven door DSPE en is belangrijk voor de promotie van het vak van precisietechnologie. Daar heeft Bert dus ook aan bijgedragen.”

Belang van ontwerpen

Met de prijs wil de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) de aandacht vestigen op het belang van het ontwerpen voor de precisie-industrie. Naamgever van de prijs Rien Koster heeft als groepsleider bij Philips CFT en als hoogleraar aan de TU Eindhoven en de Universiteit Twente bijgedragen aan die positie. Hij is tevens de auteur van het bekende boek “Constructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positioneren”.

De Rien Koster-prijs bestaat uit een geldbedrag, beschikbaar gesteld door VDL ETG, en een trofee, gemaakt door leerlingen van de Leidse instrumentmakers School. Naast voorzitter Ton Peijnenburg telde de jury als leden Pieter Kappelhof (Hittech en DSPE), Rien Koster, Hans Krikhaar (Fontys en DSPE), Richard van Lieshout (Inspirich), Hans van de Rijdt (Van de Rijdt Innovatie) en Ad Vermeer (Omniad).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *