Bemiddeling cao Metalektro mislukt

De pogingen om de onderhandelingen voor de cao Metalektro met bemiddelaars vlot te trekken, zijn niet gelukt. De bemiddeling is eind vorige week beëindigd, wat betekent dat er geen zicht is op een cao-akkoord.

De vakbonden eisen onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van duizend euro, goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren en een generatiepact. "Ook moet er een einde komen aan ‘de doorgeslagen flexibilisering’ en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn."

Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen: "De sector is heel erg toe aan een aantrekkelijke cao. Er worden voldoende winsten gemaakt en er is een enorm te kort aan vakmensen. Wij roepen de FME dan ook op om inhoudelijke stappen te gaan zetten!"

Al maandenlang wordt er gestaakt door tienduizenden metaalwerkers door het hele land. Petra Bolster namens de gezamenlijke vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie: "Het lijkt erop dat onder druk van alle succesvolle stakingen de FME aan het bezwijken is."

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.