Belnet, imec en UGent realiseren Quantum Key Distribution-verbindingen

BeQCI, het consortium dat de eerste open kwantumcommunicatie-infrastructuur in België uitrolt, heeft de vereiste infrastructuur opgezet voor zijn Quantum Key Distribution-missie (QKD) en de eerste QKD-verbindingen gerealiseerd.

Tags:

QKD is een vorm van cryptografie die de principes van de kwantummechanica gebruikt. De oplossing vertrouwt op het ‘no-cloning’-theorema, dat stelt dat het niet mogelijk is om een kwantumtoestand te kopiëren zonder dat je die oorspronkelijke toestand verstoort.   

Dat motiveerde de EU om EuroQCI te lanceren, een grootschalig technologisch en wetenschappelijk project om een  Europees kwantumcommunicatienetwerk te ontwikkelen.

BeQCI vormt hiervan de Belgische tak. Op korte termijn wil dit consortium QKD-toepassingen en andere cryptografische oplossingen bouwen die niet omzeild kunnen worden door een kwantumcomputer. Op de langere termijn kan zo’n netwerk dienen als ruggengraat voor een kwantuminternet en veilige langeafstandsverbindingen bieden tussen kwantumapparaten.

Het BeQCI-project wordt gefinancierd door de EU en het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo). Het project, dat in januari 2023 van start ging, heeft als doel een testbed voor kwantumveilige communicatie op te zetten in België, zodat privé- en overheidsinstellingen zich vertrouwd kunnen maken met de toekomst van digitale communicatie. Het project sponsort ook geselecteerde onderzoekslijnen in academische instellingen.

Eerste drie verbindingen gelegd 

De eerste QKD-verbinding, die twee campussen van de Universiteit Gent verbindt, zal voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. Een tweede verbinding verbindt Redu en Transinne en zal worden gebruikt door het Europees Ruimteagentschap (Esa) samen met het Centre d’Excellence en Technologies de l’Information et de la Communication (Cetic) om de overdracht van IoT-gegevens te beveiligen. Tot slot zal een derde verbinding, die twee datacenters van Belnet verbindt, worden gebruikt voor interne beveiligde gegevensoverdracht.  

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *