Belangrijkste risico’s op de werkvloer in kaart gebracht

In de Europese Enquête over Nieuwe en Opkomende Risico’s op de Werkplek (ESENER) 2024 zijn de belangrijkste risico’s op het werk in Europese bedrijven in kaart gebracht. Langdurig zitten en repetitieve bewegingen blijven de grootste zorgen. Daarnaast toont de studie aan dat psychosociale uitdagingen en de impact van digitalisering op de veiligheid en gezondheid op het werk toenemen.

De meest voorkomende risico’s blijven grotendeels hetzelfde. Net als in 2019 zijn de belangrijkste risicofactoren in 2024 gerelateerd aan musculoskeletale aandoeningen: langdurig zitten staat bovenaan (64 procent van de bedrijven), gevolgd door repetitieve hand- of armbewegingen (63 procent). Daarnaast noemt 52 procent het tillen of verplaatsen van zware lasten als een belangrijk risico.


Thuiswerken

Het aantal bedrijven met thuiswerkende werknemers is bijna verdubbeld, van 13 procent in 2019 naar 23 procent in 2024. Hierdoor groeit ook de bewustwording over de invloed van digitalisering op de veiligheid en gezondheid van werknemers.
Psychosociale risico’s zijn vooral aanwezig in de dienstensector. 56 procent van de organisaties geeft aan dat het omgaan met lastige klanten, patiënten of leerlingen een grote uitdaging vormt. Toch erkent 25 procent van de bedrijven deze risico’s nog steeds niet.


Digitalisering

Daarnaast krijgt digitalisering steeds meer aandacht in risicoanalyses: 43 procent van de bedrijven neemt digitale technologieën mee in hun evaluaties, met Spanje en Slovenië als koplopers (60 procent). Digitalisering brengt echter ook nieuwe risico’s met zich mee, zoals verhoogde werkdruk (35 procent), informatie-overload (32 procent) en een vervagende grens tussen werk en privé (27 procent).


Inspraak

Positief is dat er een verbetering is in de inspraak van werknemers over de impact van digitalisering op de werkveiligheid. Van de bedrijven die digitale technologieën gebruiken, raadpleegt 35 procent hun werknemers, tegenover 24 procent in 2019.
Deze eerste resultaten vormen de basis voor verdere analyses van de ESENER 2024-data. Verdere gedetailleerde rapporten zullen tot 2026 worden gepubliceerd.

Download het rapport: https://osha.europa.eu/sites/default/files/documents/ESENER-first-findings-2024_EN.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *