Belang van de halfgeleiderindustrie gaat verder dan elektronicabranche

Met topsprekers van IC-grootmachten Intel, TSMC en imec belooft het onder de vlag van WoTS Stories georganiseerde seminar ‘The importance of the semiconductor industry’ een ware publiekstrekker te worden. In de Engelstalige lezingen komen aspecten aan de orde als investeringen, de activiteiten in Europa, nieuwe fabricagetechnologieën, samenwerking in de keten en de kansen die dat alles biedt voor startups. Vier elektronica-startups geven een kijkje achter de ontwikkeling van hun baanbrekende innovaties en beschouwen hoe zij de rol van de halfgeleiderindustrie hierin zien, nu en in de toekomst.

Belang van de halfgeleiderindustrie gaat verder dan elektronicabranche
Nieuwe fabricage­technologieën geven chipontwikkelaars meer mogelijkheden om hun ideeën vorm te geven en ze uit te dagen om grenzen te overschrijden.

Seminar ‘The importance of the semiconductor industry’ is te volgen op 27 september.

De halfgeleiderindustrie is de laatste tijd niet meer weg te slaan uit het nieuws in kranten en op tv. Is het niet door de tekorten aan chips, waar volgens insiders eind dit jaar, begin volgend jaar een serieus einde aan zit te komen, dan zijn het wel de vele miljarden dollars en euro’s die overheden in het vooruitzicht stellen om de grote foundries te stimuleren om fab’s in met name Noord-Amerika en Europa op te zetten. Dit alles om de impact van verstoringen op de toeleverketen, om welke reden dan ook, te verkleinen. En in het verlengde daarvan, om ook op het geopolitieke toneel een grotere rol te kunnen spelen in deze sector. Want als er een ding steeds duidelijk wordt: een tekort aan IC’s (of het gebrek aan goede IC’s) heeft met de alsmaar toenemende digitalisering impact op zo’n beetje iedere bedrijfstak.

Waar uit die algemene nieuwsberichtgeving een steeds pregnanter zwart-wit beeld komt bovendrijven van ‘wij tegen hunnie’, is dat zeker op technologieniveau allerminst aan de orde. Sterker, alleen door intensieve samenwerking tussen spelers in de gehele keten, is het mogelijk om de high-tech chips die door duizenden fabless designbedrijven worden uitgedacht te produceren. Andersom geven nieuwe fabricagetechnologieën de ontwikkelaars meer mogelijkheden om hun ideeën vorm te geven en ze uit te dagen om grenzen te overschrijden.

Intel, TSMC, Imec

In dat mondiale kruisbestuivingsecosysteem spelen Intel, TSMC en imec een niet onaanzienlijke rol. Vertegenwoordigers van deze drie bedrijven geven tijdens het seminar hun visie op actuele ontwikkelingen in de chipsindustrie en de rol daarin voor hun bedrijf. Maurits Tichelman, VP sales & marketing, general manager EMEA Territory van Intel opent met de lezing ‘Shaping the European digital decade. Together’. Hierin laat hij zien hoe Intel wil anticiperen op de Europese plannen om de productie van halfgeleiders in Europa flink te versnellen. De chipmaker heeft al grootschalige investeringen daarvoor aangekondigd, waarbij Intel samenwerkt met een groot aantal partijen.

Paul de Bot, general manager TSMC Europe BV, focust in zijn lezing ‘The foundry industry and the possibilities with fabrication technologies for semiconductors’ op de fabricagetechnologie die de halfgeleiderindustrie te bieden heeft, en met name de specifieke kwaliteiten van TSMC als grote chipproducent in dit geheel.

Romano Hoofman, strategic development director imec.IC-link, houdt een lezing onder de titel ‘Services and support for deep-tech start-ups in the semiconductor industry’. De divisie imec.IC-link helpt als complete ASIC solution provider bedrijven om een prototype te maken en begeleidt de route naar verdere opschaling. Voor deep-tech startups is productie van hun ASIC, zeker als het niet meteen om grote volumes draait, niet eenvoudig. Imec.IC-link heeft als value chain aggregator (VCA) van TSMC de juiste contacten, en heeft ook overeenkomsten met andere foundries en bedrijven uit het ecosysteem voor chipproductie.

Startups helpen

In dat perspectief is ook het in 2019 gelanceerde Intel Ignite vermeldenswaardig, een acceleratieprogramma voor early-stage deep-tech startups, bedrijven die hun eigen IC willen ontwikkelen. Hiermee wil Intel een wereldwijd ecosysteem van deep-tech innovatie voeden door binnen het eigen netwerk van ondernemers, mentoren, domeinexperts en investeerders de expertise en middelen beschikbaar te stellen om te komen tot co-creatie van duurzame, industriebepalende technologiebedrijven. Inmiddels nemen er 88 bedrijven deel aan dit programma, waar jaarlijks 40 startups aan kunnen ruiken in intensieve 12-weken sessies op één van de drie kantoren, waaronder de Europese in München.

Ook TSMC laat zich wat dat betreft niet onbetuigd. Zo brengt de TSMC in de Open Innovation Summit (OIS) startups, investeerders en andere chip­innovators samen om IC-ontwerpen voor autonoom rijden, HPC, AI, 5G, IoT, metaverse en medische/bio-toepassingen te bespreken, en manieren te vinden om door samenwerking de innovatiecyclus te versnellen. In een recente blog haalt Lucas Tsai, director of market development and emerging business management van TSMC Noord-Amerika, verder de samenwerking met Silicon Catalyst aan, een incubator die is gespecialiseerd in IC-startups. Ook geeft hij aan dat TSMC in de afgelopen jaren meer dan duizend startup-klanten verder heeft geholpen en benoemt hij het TSMC Open Innovation Platform (OIP) dat het voor deze tak van sport grootste IP-portfolio huist.

Accelerator

Een wapenfeit van imec als voorbeeld is het nieuws van vorig jaar dat imec’s businessaccelerator imec.istart en Novel-T, de drijvende kracht achter ondernemende kennisinstellingen in Nederland, de krachten hebben gebundeld om het acceleratorprogramma van imec te lanceren in Nederland. Het programma van 12 tot 18 maanden geeft een stevige impuls aan jonge technologiebedrijven, vaak spin-offs vanuit kennisinstellingen. Imec.istart.nl helpt Nederlandse tech startups bij een succesvolle marktintroductie en groei. Daarnaast zullen Belgische start-ups via imec.istart.nl gemakkelijker hun intrede in Nederland kunnen doen. In de ruim tien jaar dat de imec.istart operationeel is, hebben al meer dan 240 startups het programma succesvol doorlopen. Sinds de start van het programma, is 83% van de deelnemende startups nog actief.

Vier startups

Ook startups geven hun visie op de toekomst van de halfgeleiderindustrie. Dat gebeurt in een door Prins Constantijn van Oranje, special envoy van techleap.nl, geleide sessie waarin de volgende vier startups naast hun visie ook vertellen over de (baanbrekende) technologieën waaraan ze werken en welke nieuwe mogelijkheden daaraan gekoppeld zijn.

Axelara AI ontwikkelt een hard-en softwareplatform dat is geoptimaliseerd voor AI-gebaseerde edge toepassingen. Onlangs meldde het bedrijf succesvolle testen met de Thetis core chip, waarin 40 tera-bewerkingen per seconde werden gehaald.

Axorus ontwikkelt neuro-elektronische interfaces. Hierbij wordt een biomimetisch kunstmatig neuron gebruikt als schakel tussen het zenuwstelsel en elektronische apparatuur of medische implantaten. Het doel is deze technologie te gebruiken voor de ontwikkeling van medische implantaten om de symptomen van neurodegeneratieve ziekten te behandelen en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Het bedrijf is al een eind op weg met de artificiële retina, die geschikt is voor mensen met beschadigde fotoreceptoren (de kegels en de staafjes), maar die verder wel een intacte retina hebben. Het te implanteren device, dat qua energievoorziening draait op omgevingslicht, zet licht om in voor de hersenen begrijpbare signalen.

GaN en WiFi

Cambridge GaN Devices (CGD) richt zich op het ontwerp, ontwikkeling en commercialisering van energiezuinige GaN-gebaseerde vermogencomponenten. De ICeGaN-technologie (Integrated Circuit Enhancement Mode GaN) is een nieuw platform met state-of-the-art statische en dynamische prestaties en intelligente temperatuurregeling voor de interne gate-terminal voor een verhoogde betrouwbaarheid van de gate. In tegenstelling tot andere bestaande GaN-componenten, kan de slimme ICeGaN-transistor van CGD worden geregeld met standaard silicium gate drivers en heeft hij geen negatieve spanningen nodig voor uitschakelen. Feitelijk is het een GaN-vermogenstransistor die kan worden geregeld als een MOSFET.

Methods2Business loopt voorop in het ontwikkelen van WiFi-certified HaLow IP-producten. WiFi-certified HaLow, dat november vorig jaar door de WiFi-Alliance is gelanceerd, is het certificeringsprogramma voor producten met de IEEE 802.11ah technologie. Om WiFi-toepassingen beter aan te laten sluiten bij IoT-toepassingen werkt WiFi HaLow in de sub-1 GHz band, wat moet zorgen voor een robuuste en energiezuinige verbinding met een groot bereik (tot 1 km). Methods2Business heeft al WiFi-certified HaLow IP-producten voor acces points en stations, alsmede de betreffende evaluatiekits.

Een overzicht van de sprekers en lezingen van het seminar WoTS Stories ‘The importance of the semiconductor industry’ is te vinden op pagina 7 van deze uitgave. Ga voor het actuele overzicht naar fhi.nl/wots/wots-stories/.

Dit artikel komt uit Elektrodata 4 – 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *