EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen opent nieuwe huisvesting

02 oktober 2012 om 09:35 uur - Eindhoven

Het nieuwe onderkomen van het ICMS, gebouw Ceres. (foto: Bart van Overbeeke)

Op donderdag 4 oktober opent het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar nieuwe onderkomen. De universiteit transformeerde haar voormalige ketelgebouw uit 1959 tot een architectonisch bijzonder onderkomen, voor een bijzondere gebruiker: het ICMS. Het transparante en ruimtelijke gebouw moet een internationaal kruisbestuivingspunt worden voor bètawetenschappers. En het ICMS gaat er verder werken aan haar missie: greep krijgen op moleculaire zelfassemblage.

De kennis van moleculaire zelfassemblage is een relatief nieuw, spannend wetenschapsterrein, met de levende natuur als grote inspiratiebron. In de natuur zien moleculen kans zich op uitgekiende wijze zo te organiseren dat processen als vanzelf plaatsvinden. Denk aan het genezen van wonden en het delen van cellen. Het ICMS, in 2008 door de TU/e opgericht, wil grip krijgen op dit soort complexe moleculaire zelfassemblageprocessen. Dit met als doel te komen tot geheel nieuwe materialen en functionele moleculaire systemen, zoals kunstmatig nierweefsel en moleculaire motoren. Het instituut brengt hiervoor kennis uit chemie, wiskunde, fysica, biologie en engineering samen. De wetenschappelijk directeur is Spinozaprijswinnaar prof. Bert Meijer, en er zijn zo'n 120 onderzoekers lid van het instituut.

 

Vermaarde wetenschappers

Het ICMS wil wetenschappers met verschillende achtergronden een inspirerende omgeving en veel vrijheid bieden, om zo tot grensverleggende nieuwe inzichten te komen. Daarom heeft het nieuwe onderkomen ook een Advanced Study Center, waar vermaarde wetenschappers uit uiteenlopende disciplines voor langere periode kunnen verblijven en workshops worden georganiseerd met complexiteit als overkoepelend thema. De aftrap hiervan vindt plaats tijdens het openingssymposium op donderdagmiddag 4 oktober, waar topwetenschappers prof. Samuel Stupp (Northwestern University), prof. Takuzo Aida (University of Tokyo), prof. Christof Schütte (Freie Universität Berlin) en prof. Ewine van Dishoeck zullen spreken, naast TU/e-rector prof. Hans van Duijn en prof. Bert Meijer.

Ook de activiteiten van het Eindhoven Multiscale Institute en de Eindhoven Polymer Laboratories vinden in gebouw Ceres plaats.

 

Ontmoetingsruimte

Het ICMS verhuisde deze zomer naar het vernieuwde gebouw, met de naam Ceres. Het heeft een zeer open karakter, om de kruisbestuiving te stimuleren. Ceres bestaat uit kantoren, laboratoria, zalen en een grote, open centrale ontmoetingsruimte over de gehele gebouwlengte. Voorheen deed het in 1959 gebouwde pand dienst als centraal ketelhuis. Architectenbureau Diederendirrix hield het historische en industriële karakter grotendeels intact en transformeerde Ceres tot een architectonisch bijzondere verschijning. Ook de zeventig meter hoge bakstenen schoorsteen naast het gebouw bleef intact. De verbouwing kostte in totaal circa 3,5 miljoen euro.

 

Kijk hier voor meer informatie over het openingssymposium

Gerelateerd nieuws

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Een vliegende motorfiets, een eitje, een lucht-Segway en een matras met vinnen. Zo zien de concurrenten eruit van het Delftse Silverwing, dat zelf met een soort walvis-met-grote-rotoren het luchtruim in gaat. Welk van…

Lift groeit mee met woontoren

Lift groeit mee met woontoren (video)

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) werkt aan een innovatieve lift voor de hoogste woontoren van de Benelux. De lift kan meegroeien met de bouw van het 200 meter hoge gebouw en bevat diverse technische innovaties.

Taxiën op LNG: emissiereductie op vliegvelden

Taxiën op LNG: emissiereductie op vliegvelden

De ruim 500.000 starts en landingen die Schiphol jaarlijks te verstouwen krijgt, brengen een uitstoot aan CO2 en fijnstof met zich mee die even groot is als de uitstoot van 7,5 miljoen woningen. Dat is meer dan het…

Laatste nieuws

Rusland onthult Laika, zijn volgende generatie nucleaire aanvalsonderzeeër

Rusland onthult Laika, zijn volgende generatie nucleaire aanvalsonderzeeër

Rusland werkt aan een nieuw type kernonderzeeërs. De Laika, vernoemd naar een Siberisch sneeuwhondenras, is Moskou’s eerste nieuwe nucleaire aanvalsonderzeeër in bijna 50 jaar.

Hoe je een gebroken hart heelt

Hoe heel je een gebroken hart?

Als de hartspier beschadigd is, is het repareren van het constant actieve orgaan een uitdaging. Empa-onderzoekers werken echter aan een op de natuur geïnspireerde weefsellijm die laesies in spierweefsel kan herstellen.…

Top 10 grootste bewerkingsmachines ter wereld (fotogalerij)

Top 10 grootste bewerkingsmachines ter wereld (fotogalerij)

Surplex heeft een top tien gepubliceerd van de grootste bewerkingsmachines ter wereld. De machines variëren van portaalfreesmachines tot bewerkingscentra. Om een idee te krijgen van de hoe groot de machines zijn: de…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL