Een 3D-geprinte kraanhaak van 350mt

Geplaatst op 13 juli 2021 om 12:56 uur
Een 3D-geprinte kraanhaak van 350mt
Huisman heeft geslaagde tests uitgevoerd met vier nieuwe 3D-geprinte 350mt kraanhaken, onder toezicht van Lloyd's Register. De haken zijn ongeveer 170 bij 130cm groot, bijna negen keer groter dan de eerste Huisman 3D-geprinte kraanhaak. Ze wegen elk 1700kg en hebben een hijsvermogen van 350mt. Elke haak bestaat uit ongeveer 90 km lasdraad.

Huisman gebruikt Wire & Arc Additive Manufacturing (WAAM) voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is de aanzienlijke vermindering van levertijd tegen een kostprijs die met gietstukken en smeedstukken concurreert en waarbij een consistenter kwaliteitsniveau kan worden gegarandeerd.

 

Het bedrijf denkt erover om zijn robotwerkplaats van de productiefaciliteit in Sviadnov in Tsjechië uit te breiden. Momenteel staan er drie lasrobots. Door de capaciteit uit te breiden, zal Huisman in staat zijn om kraanhaken te produceren met gewichten tot 5000 kg.

 

Projectcoördinator Daniel Bílek: "Kraanhaken zijn gewoonlijk onderdeel van de levering van heavy lifting kranen voor de offshore-industrie, een van onze voornaamste producten. De prijs van een gesmede haak neemt exponentieel toe met de grootte, vooral als het een niet-standaard formaat betreft. Wanneer een haak wordt geproduceerd door middel van gieten kan de interne kwaliteit inconsequent zijn, wat de levering flink kan vertragen. Dit alles heeft geleid tot het idee om zelf de haken te maken met de zogeheten WAAM-methode. Na vijf jaar van onderzoek, ontwikkelen en testen van 3D-geprinte producten hebben we nu de vereiste expertise om deze innovatieve methode toe te passen voor de productie van topkwaliteit kraanhaken."

 

De belangrijkste voordelen van 3D-geprinte kraanhaken:

 
© Engineersonline.nl