‘Ioniserende luchtreiniging voorkomt besmetting Corona’

Geplaatst op 23 maart 2020 om 13:23 uur
‘Ioniserende luchtreiniging voorkomt besmetting Corona’
'Ultra high density ionisatie kan voorkomen dat het Coronavirus zich via de lucht verspreidt. De technologie neutraliseert 97 procent van alle virussen in de lucht en kan daardoor ingezet worden in publieke ruimtes, openbaar vervoer, vliegtuigen, ziekenhuizen, wachtkamers, scholen en kinderdagverblijven, maar ook op werkplekken en thuis.' Dat stelt Habitat Solutions, dat de op deze techniek gebaseerde IonFlow luchtreinigingssystemen in Nederland importeert.

De werking van ionisatie is in 2015 aangetoond door het Zweedse Karolinska Instituut en de universiteit van Linköping en werd gepubliceerd in Nature Scientific Reports. Bij dierproeven bleek dat de zogeheten IonFlow ultra high density ionisatie luchtzuiveringstechnologie virussen uit de lucht verwijdert en verspreiding via de lucht voorkomt. Nu is dat onderzoek weer actueel, omdat met de technologie ook de besmetting met het Coranavirus beperkt kan worden.

 

De gepatenteerde technologie verwijdert de allerkleinste deeltje uit de lucht, die diep doordringen in de bloedbaan en longen. Simpel gezegd gebeurt dat doordat zwevende deeltjes via een ionisator negatief worden geladen en aangetrokken worden door een positief geladen collectorplaat. Tot nu werden dit soort luchtreinigers vooral gebruikt door mensen met COPD en astma, omdat ze ultraklein fijnstof, allergenen en schimmels in de lucht elimineren.

 

Het Zweedse onderzoek toonde echter aan dat deze technologie ook de verspreiding van via de lucht overdraagbare virussen kan voorkomen. Het Karolinska Instituut, de grootste en bekendste medische universiteit van Zweden die elk jaar de laureaten van de Nobelprijs voor de geneeskunde benoemt, deed proeven op cavia's met het calicivirus, rotavirus en het griepvirus (Panama 99). Dit zijn virussen die tijdens de jaarlijkse griepepidemie wereldwijd aan 250.000 tot 500.000 mensen het leven kosten. Daarbij bleek dat geen van de cavia's die aan het virus werden blootgesteld besmet raakte als de ionisator actief was. Van de cavia's waarbij de lucht niet werd gezuiverd via ionisatie raakte driekwart wel besmet.

 

De gepatenteerde technologie is door het Zweedse LightAir verwerkt in de IonFlow luchtreinigingssystemen, die in Nederland op de markt worden gebracht door Habitat Solutions.

 
© Engineersonline.nl