UvA en TomTom openen onderzoekslab voor autonoom rijden

Geplaatst op 18 november 2019 om 09:53 uur
UvA en TomTom openen onderzoekslab voor autonoom rijden
TomTom en de UvA gaan samen werken aan de inzet van AI voor het maken van geavanceerde, zeer precieze en veilige HD kaarten voor zelfrijdende auto’s. Het nieuwe Atlas Lab wordt onderdeel van ICAI, het nationale Innovatie Centrum voor AI, op Amsterdam Science Park.

De partijen willen HD-kaarten maken en analyseren die geschikt zijn voor alle niveaus van autonoom rijden. Wetenschappelijke directeur Theo Gevers: "Bij de UvA doen we al jaren onderzoek naar het automatisch herkennen van objecten in beelden en video's. Maar het herkennen van objecten en het maken van HD-kaarten in zeer complexe omgevingen zoals bij rijdende auto's het geval is, is nog steeds een enorme uitdaging. De samenwerking met TomTom geeft daarom een extra dimensie aan nieuw en uitdagend AI-onderzoek."


In het Atlas lab werken 5 promovendi de komende 5 jaar aan projecten die onder andere streven naar het automatisch herkennen van objecten als verkeersborden door zelfrijdende voertuigen, 3D-lokalisatie van voertuigen en het combineren van Lidar laser- en camerabeelden. Voor het verkrijgen van data wordt gebruik gemaakt van Mobile Mapping-auto's uitgerust met sensoren, zoals Lidar-systemen en camera's.

 
© Engineersonline.nl