TU/D start Katalyselab voor versnelling samen met industrie

Geplaatst op 11 november 2019 om 10:13 uur
TU/D start Katalyselab voor versnelling samen met industrie
De TU Delft start een nieuwe high-tech faciliteit die het mogelijk maakt om experimenten onder hoge druk en op dito temperaturen uit te voeren. Het Industrial Catalysis Lab dient om innovaties te ontwikkelen op het gebied van de katalyse: een technologie die aan de basis ligt van onder meer plastics, brandstoffen en kunstmest.

De Japanse wetenschapper Atsushi Urakawa wordt de verantwoordelijke hoogleraar van het lab. Hij heeft veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe katalytische processen en materialen en komt over van het Institut Català d'Investigació Química in Spanje, waar hij sinds 2010 groepsleider is. Urakawa neemt het stokje over van professor Freek Kapteijn, die jarenlang aan het roer stond van de sectie Catalysis Engineering.

 

Verduurzaming versnellen

Urakawa: "Normaal gesproken duurt het zeker 20 tot 30 jaar voordat een innovatie die op de universiteit is bedacht geïmplementeerd wordt in industriële processen. Gezien de snelheid waarmee het klimaat verandert, is dat veel te langzaam. We hebben niet de luxe om er zo lang over te doen om de productie van onze belangrijkste chemicaliën te verduurzamen."

 

Zwarte doos

Urakawa heeft een visie over hoe het beter kan. Een belangrijke wetenschappelijke uitdaging is volgens hem dat katalytische processen nu nog grotendeels een zwarte doos zijn. We weten dat ze werken, en door aan verschillende knoppen te draaien kunnen we bestaande processen verbeteren. Maar wat er precies gebeurt in een reactor is onbekend. "We hebben nu de technologie in handen om precies te achterhalen wat er tijdens de verschillende stappen in zo'n proces gebeurt", zegt Urakawa. "En als we dat begrijpen, kunnen we nieuwe katalytische processen rationeel gaan ontwerpen."

 

Samenwerking

Een tweede uitdaging is het versterken van de samenwerking tussen de universitaire wereld en de industrie. Door een gemeenschap te vormen van mensen die werken aan de verduurzaming van chemische processen, denkt Urakawa innovaties sneller naar de industrie te kunnen brengen. De opening van het Katalyselab gaat dan ook gepaard met een symposium waarbij experts van onder meer Siemens, Shell en de Universiteit Groningen spreken over de nieuwste inzichten op het gebied van de katalyse.

 

Opening en symposium

De opening en het symposium vinden plaats op 20 november. Locatie: Industrial Catalysis Lab, Kluyverweg 4, 2629 HT Delft.

Meer informatie

 
© Engineersonline.nl