Koolen Industries investeert in Elestor, producent van waterstofbrominebatterijen

Geplaatst op 21 augustus 2019 om 15:27 uur
Koolen Industries investeert in Elestor, producent van waterstofbrominebatterijen
Koolen Industries gaat meerdere miljoenen investeren in elektriciteitsopslagbedrijf Elestor, dat op het punt om zijn naar eigen zeggen revolutionaire waterstofbroomstroombatterij op de markt te brengen. Bovendien heeft vroege belegger EIT InnoEnergy zijn geïnvesteerd vermogen aanzienlijk verhoogd.

De overeenkomst met Koolen Industries vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Elestor en maakt de weg vrij voor een steile groeifase in afwachting van de commerciële lancering van de opslagsystemen van Elestor.


Elestor biedt elektriciteitsopslagsystemen voor industrieel gebruik op basis van het Hydrogen Bromine Flow Battery-principe. Met een gepatenteerd ontwerp ontwikkelde het bedrijf een flow-batterijtechnologie tot een schaalbaar product met opslagkosten per kWh ver boven wat wordt bereikt met conventionele batterijen. Het bedrijf is van plan om zijn eerste waterstoftank af te leveren op de gemeentewerf in Emmeloord. Ook komen er twee systemen in Duitsland en één op een eiland voor de Noorse kust.
In 2017 won Elestor de Europese IDTechEx-prijs voor ‘Beste technische ontwikkeling binnen energieopslag'. De jury van deze prijs bestond uit Fraunhofer Institut, de universiteit van Berlijn en Toyota Motors Europe.


Kees Koolen, eigenaar van schone energie conglomeraat Koolen Industries, voormalig CEO van booking.com, en vroege investeerder in Uber: "De opslagsystemen van Elestor zijn ontworpen voor grootschalige stationaire toepassingen, waarbij de opslagkosten per kWh indrukwekkend laag zijn. Met Elestor is weer een opwindende opslagtechnologie toegevoegd aan de groep bedrijven waarin we investeren. Omdat deze technologieën complementair zijn en een ander scala aan toepassingen dienen, kunnen we samen turnkey-oplossingen leveren voor vrijwel elke vraag, in alle markten en op zeer grote schaal. De unieke Flow Battery-technologie van Elestor past uitstekend in die strategie. "


Wiebrand Kout (oprichter en CTO van Elestor): "De Elestor-batterij is revolutionair omdat deze zeer goedkope actieve materialen gebruikt. Koolen Industries heeft toegang tot verbonden technologieën. Samen zijn deze concepten cruciaal om duurzame energie betaalbaar te maken. "


Guido Dalessi, CEO en een van de eerste investeerders van Elestor: "Terwijl we ons voorbereiden op serieproductie, moeten we de investeringen in personeel, testfaciliteiten, productie-engineering en automatisering verhogen. De logische vervolgstap is het bouwen van een giga-fabriek voor grootschalige productie van HBr flow-batterijen. Samenwerken met Koolen Industries is essentieel om deze plannen succesvol uit te rollen. "

 
© Engineersonline.nl