ASML President en CTO Martin van den Brink krijgt Imec Lifetime of Innovation Award

Geplaatst op 14 mei 2019 om 11:56 uur
ASML President en CTO Martin van den Brink krijgt Imec Lifetime of Innovation Award
Martin van den Brink, President & Chief Technology Officer van ASML, heeft de Imec Lifetime of Innovation Award 2019 gekregen. Met deze award erkent imec de persoonlijke bijdrage van Van den Brink bij de realisatie van als maar krachtiger computerchips.

"Martin van den Brink is bijna synoniem geworden met ASML, dat de voorbije 35 jaar uitgroeide tot een absolute wereldleider in het ontwikkelen van apparatuur voor lithografie in de chipindustrie", zegt Luc Van den hove, Algemeen directeur en CEO van imec. "Door zijn technisch talent en doorzettingsvermogen, en als grote voortrekker van technische vernieuwing heeft hij een heel belangrijke bijdrage geleverd tot dit succesverhaal.


"ASML heeft meer dan 20 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van extreme ultraviolet (EUV) lithografie, waarmee nog kleinere chipstructuren (van de 7nm technologienode en kleiner) kunnen gemaakt worden. De weg lag bezaaid met uitdagingen, maar mede dankzij de langetermijnvisie en de ‘never-give-up' mentaliteit van Van den Brink gaan de eerste chips met EUV-geprinte structuren nog dit jaar in productie."


Als werknemer van het eerste uur bekleedde Martin van den Brink, ingenieur en fysicus, verschillende posities binnen ASML. In 1995 werd hij Vice President Technology, en in 1999 werd hij aangesteld als Executive Vice President Marketing & Technology en als lid van de Raad van Bestuur. In 2013 werd hij benoemd tot President & CTO van ASML. Martin van den Brink mocht al eerder prijzen in ontvangst nemen, zoals de IEEE Cledo Brunetti Award in 2014 (voor zijn bijdragen tot de nanotechnologie) en de IEEE Robert N. Noyce Medal in 2015 (voor zijn uitzonderlijke bijdragen tot de micro-elektronica industrie).

 

Pioniers

De jaarlijkse Imec Lifetime of Innovation Award wordt sinds 2015 uitgereikt aan personen die een belangrijke stempel drukten op de chipindustrie. De prijs ging eerder naar Morris Chang (TSMC), Gordon Moore (oprichter van Intel), Kinam Kim (Samsung) en Irwin Jacobs (Qualcomm). Van den hove: "Zij zijn allen een pionier, op het gebied van, respectievelijk, het chipproductiebusinessmodel, als maar krachtiger reken- en geheugenchips, en mobiele communicatie. Maar voor elk van deze domeinen was ook de lithografie-roadmap van Martin van den Brink een onmiskenbare ‘enabler'."
 
© Engineersonline.nl