ThyssenKrupp en Tata Steel blazen fusie af

Geplaatst op 13 mei 2019 om 10:45 uur
ThyssenKrupp en Tata Steel blazen fusie af
Thyssenkrupp en Tata Steel verwachten dat de Europese Commissie de geplande gemeenschappelijke onderneming voor de staalsector blokkeert. Na een gesprek vrijdag met de Europese Commissie verwachten Thyssenkrupp en Tata Steel dat de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten niet doorgaat wegens de aanhoudende bezorgdheid van de Commissie.

Dit melden ThyssenKrupp en Tata Steel in een verklaring op hun websites. De Europese Commissie zal officieel voor 17 juni met een reactie komen op de voorgenomen fusie. De partners wachten daar niet op en hebben op basis van het gesprek met de commissie besloten nu al de fusie af te blazen.

 

De Europese Commissie heeft de voorgestelde verbeteringen door Thyssenkrupp en Tata Steel aan een nieuwe markttoets onderworpen. Deze toets kwam niet tegemoet aan de bezorgdheid van de Commissie, hoewel beide staalconcerns zeggen aanzienlijke verdere concessies te hebben gedaan. Een van de punten was bijvoorbeeld het afstoten van de Belgische verzinklijn Segal, onderdeel van Tata Steel, . De verkoop van deze zogeheten verzinklijn past in het kader van de fusie met ThyssenKrupp. Dit bij Luik gelegen dochterbedrijf bewerkt 500.000 ton staal dat van de Tata Steel staalfabriek uit IJmuiden wordt aangeleverd. Segal bedient met zijn verzinkte producten de automobielsector die voor Tata Steel van cruciaal belang is vanwege de hoge toegevoegde waarde van de producten.

 

De partners gaan er derhalve van uit dat de Europese Commissie de gemeenschappelijke onderneming niet zal goedkeuren. De Europese Commissie zal dit officieel voor 17 juni beoordelen.


Tata Steel, het moederbedrijf van de voormalige Koninklijke Hoogovens in IJmuiden, en industrie- en staalconcern Thyssenkrupp maakten in juni vorig jaar bekend hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen. Ze hadden nog goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit nodig.

 
© Engineersonline.nl