‘Heraeus 3D-print grootste tandwiel ter wereld van amorf metaal’

Geplaatst op 09 mei 2019 om 11:43 uur
 ‘Heraeus 3D-print grootste tandwiel ter wereld van amorf metaal’
Heraeus heeft een 2 kilo zwaar tandwiel ge3D-print van amorf metaal. Door de vereiste hoge koelsnelheden van meer dan 1000 Kelvin/seconde, konden tot nu toe alleen kleine onderdelen uit amorfe metalen worden geproduceerd.

Door de topologie van de tandwielen tijdens de ontwikkeling te optimaliseren, konden materiaal- en procesexperts het gewicht ook nog eens met 50% verminderen in vergelijking met conventionele versies. Het gebruik van een standaard SLM-systeem verlaagt bovendien de totale productiekosten.

 

Amorfe metalen

Amorfe metalen worden gekenmerkt door een onregelmatige, niet-kristallijne structuur. Ze combineren eigenschappen binnen één materiaal die normaal gesproken niet haalbaar zijn: extreme hardheid en hoge vloeigrens met een hoge elasticiteit. Ze combineren een goede corrosiebestendigheid met een uitstekende slijtvastheid en de elasticiteit van polymeren. Bovendien hebben ze zachte magnetische eigenschappen en zijn ze gemakkelijk te magnetiseren en demagnetiseren.


Heraeus ziet nieuwe ontwerpmogelijkheden voor een breed scala aan industrieën - van automatiseringsoplossingen en robotica tot luchtvaart, medische technologie en de automobielindustrie.

 
© Engineersonline.nl