Nieuwe vereniging voor robotrecht houdt bijeenkomst over ethische en juridische dilemma's

Geplaatst op 18 april 2019 om 12:28 uur
Nieuwe vereniging voor robotrecht houdt bijeenkomst over ethische en juridische dilemma's
De nieuwe Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht (NVAIR) houdt op donderdag 16 mei haar eerste ledenbijeenkomst. Centraal staat het thema Ethische en juridische dilemma's rond de opkomst van het recht voor artificiële intelligentie en robotica.

Peter Werkhoven, sinds kort corporate Science Director TNO en al langer Full Professor Utrecht University Multimodal Interaction Virtual Environments, bespreekt het thema vanuit zijn specialisme onder de titel ‘AI als spiegel van de samenleving'. Werkhoven: "AI confronteert ons met ethiek, in de zin dat we die eenduidig en kwantitatief moeten maken. Welke doelstellingen geven we mee aan intelligente technologie?"


Werkhoven stelt vragen als: Moeten we eigenlijk wel discussie voeren over ethiek en technologie, want dat belemmert de ontwikkeling? Moeten we niet gewoon ontwikkelen en toepassen? Of is het juist het tegendeel: moeten we de ethische aspecten van smart systems eerst tot het gaatje regelen en dan pas inzetten? En áls we intelligente systemen een ethisch kader willen verstrekken, wie ontwikkelt dat? Is dat de overheid, is dat- bijvoorbeeld - de autofabrikant, is dat de programmeur?

 


 

Lees ook:

Kort geding tegen een seksrobot, waarin jurist Hub Dohmen een schijnrechtszaak houdt.Rob van den Hoven van Genderen
, internationaal IT-recht specialist aan de VU, publicist en voorzitter van de nieuwe vereniging, leidt het thema in. Hij zal zijn inleiding plaatsen in het perspectief van een eigen rechtssubjectiviteit voor zelflerende machines. De professionele en academische wereld is momenteel erg verdeeld over deze eigen positie van bijvoorbeeld slimme robots.


Hub Dohmen (advocaat en partner van Dohmen Advocaten, gastdocent, publicist over IE-/IT- en robotrecht, en penningmeester van de NVAIR) houdt de tweede inleiding. Daarin licht hij zijn observatie toe dat de rechtspraktijk onvoldoende is voorbereid op de snelle groei van het AI- en robotrecht. Actie is geboden.


Willem F. Korthals Altes, rechter in Amsterdam, en Merel Dorgelo, advocaat en partner van SwitchLegal, treden op als dagvoorzitter. Beide juristen maken deel uit van het bestuur van de NVAIR.

 

De NVAIR

De nieuwe vereniging stimuleert een toekomstbestendige ontwikkeling van het AI- en robotrecht vanuit multidisciplinair perspectief. Leden zijn afkomstig uit de Nederlandse en Vlaamse sectoren recht, ICT, media, onderzoek en onderwijs. Ook studenten maken deel uit van het bestuurs- en ledenbestand.

 

Plaats en tijd

De ledenvergadering vindt van 13.30 tot 17.30u plaats in Ondernemershuis Amsterdam - Meidoornplein 40, 1031 GD Amsterdam-Noord - en staat open voor belangstellenden. Niet-leden betalen 25 euro, studenten 15. Bij een eventueel lidmaatschap voor 2019 (45 euro en 25 voor studenten)wordt het bedrag in mindering gebracht. Aanmelding is vooraf vereist via het secretariaat: giephagoort@asom.org.

 
© Engineersonline.nl