Hycom levert hydrauliek Afsluitdijk

Geplaatst op 16 april 2019 om 12:44 uur
Hycom  levert hydrauliek Afsluitdijk
Hycom uit Apeldoorn mag de hydrauliek leveren voor de versterkte de Afsluitdijk. De opdracht betekent werkgelegenheid voor zowel Hycom in Apeldoorn alsmede de Drachtense vestiging van moederbedrijf Hydac.

De Afsluitdijk, toonbeeld van de Nederlandse waterbouwkunde. Sinds 1932 beschermt deze 32 kilomtere lange dam grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit de Waddenzee en het IJsselmeer. Na bijna 90 jaar is de dijk toe aan een grote opknapbeurt. De Afsluitdijk wordt versterkt, zodat de dijk bestand is tegen een superstorm die eens in de tiendduizend jaar voorkomt. Ook moet er door klimaatverandering meer water kunnen worden afgevoerd van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Daarom komen er extra spuisluizen en grote pompen. Om zo min mogelijk energie te verbruiken, is het principe ‘spuien als het kan, pompen als het moet'.


Rijkswaterstaat gunde de werkzaamheden aan bouwconsortium Levvel, dat op zijn beurt Hycom inschakelt voor de hydrauliek. Alle bestaande en nieuwe spuisluizen en pompkanalen worden voorzien van dubbel uitgevoerde stalen schuiven om de waterkering te garanderen. De bewegingswerken van deze schuiven worden hydraulisch aangedreven met 70 hydrauliekaggregaten en 150 cilinders.

 
© Engineersonline.nl