ERC Grant voor ultraheldere dunnefilm lichtbronnen en lasers

Geplaatst op 03 april 2019 om 11:48 uur
ERC Grant voor ultraheldere dunnefilm lichtbronnen en lasers
Professor Paul Heremans van imec en de KU Leuven krijgt een ERC Grant van 2,5 miljoen euro om 5 jaar lang onderzoek te doen naar ultraheldere dunnefilm lichtbronnen en lasers– een technologie met een waaier van toepassingen zoals optische interconnecties, augmented reality-displays en lidarsensors.

"Als we slagen in onze opzet om de lichtintensiteit van flexibele dunne lichtbronnen te verbeteren, dan ligt de weg open naar een brede waaier aan interessante toepassingen op verschillende domeinen", aldus Heremans. "Denk aan ultra-heldere outdoor-displays, augmented reality-brillen, lidar-sensors voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's, geïntegreerde spectroscopie in lab-on-chips voor detectie van ziektes en supersnelle optische gegevensoverdracht in chips of datacenters. En dat met veel minder belemmeringen op het vlak van vormen, materialen en budget."


Voor veel toepassingen is de lichtintensiteit van de bestaande dunnefilm lichtbronnen, zoals Oleds, te klein. Namelijk zo'n 300 maal kleiner dan die van III-V-leds. Het doel van dit onderzoekproject is dan ook om een doorbraak te realiseren in de lichtintensiteit van dunne film lichtbronnen. Van daaruit wil het team van Heremans zelfs een elektrisch gepompte dunnefilm laser ontwikkelen.


Heremans sleepte hij in 2012 ook al een ERC Grant in de wacht, toen voor zijn onderzoek naar kristallijne organische halfgeleiders.

 
© Engineersonline.nl