Idsa: ‘iShare belangrijk voor digitaal verbonden bedrijfsleven’

Geplaatst op 18 maart 2019 om 10:41 uur
Idsa: ‘iShare belangrijk voor digitaal verbonden bedrijfsleven’
De International Data Spaces Association (Idsa) gaat iShare adopteren. Dit afsprakenstelsel voor het delen van data is een initiatief van de Topsector Logistiek. Idsa’s keuze voor iShare volgt uit haar strategie om wereldwijd een veilige en eenvoudige uitwisseling van data in zakelijke ecosystemen op basis van standaarden te ondersteunen.

De Idsa is een internationaal peer-to-peer netwerk, een virtueel netwerk waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen actief samenwerken aan het ontwerp van een betrouwbare architectuur voor de data-economie. Het doel is om de wereldwijde uitwisseling van data tussen dataleveranciers en datagebruikers in zakelijke ecosystemen te faciliteren. Cruciaal daarbij is dat dataleveranciers controle houden over hun data, door restricties en voorwaarden voor het gebruik van hun data te definiëren.


Sinds de oprichting in 2016 hebben bijna 100 bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren en van verschillende omvang vooruitgang geboekt in het bouwen van de IDS-architectuur. Onder de aangesloten organisaties bevinden zich verschillende Fortune 500-bedrijven, wereldwijd opererende middelgrote bedrijven, softwarehuizen en systeemleveranciers uit 18 landen. Met het besluit om het iShare -afsprakenstelsel in de IDS-architectuur op te nemen, versnelt Idsa de toepassing van een veilige infrastructuur die data-soevereiniteit en vertrouwen waarborgt. TNO is de Nederlandse IDS-hub die sectoren en organisaties faciliteert in het bouwen van data delen in ecosystemen.

 

Data-soevereiniteit

iShare is een set afspraken die organisaties in staat stelt om elkaar toegang te geven tot hun data. Omdat ze allemaal dezelfde methoden voor identificatie, authenticatie en autorisatie gebruiken, hoeven ze niet telkens weer nieuwe afspraken te maken op het moment dat ze data willen delen. Het afsprakenstelsel is in 2018 geïntroduceerd


"Met iShare geven we invulling aan onze ambitie om veilige data-uitwisseling tussen bedrijven te faciliteren en versnellen. Door iShare te omarmen, bieden we meer keuze in trust-mechanismen en een snellere implementatie voor onze community", zegt Lars Nagel, Managing Director van Idsa.

 

Uitgangspunten van IDSA en iShare

Zowel iShare als Idsa bouwen aan een netwerk van betrouwbare data dat is gebouwd op de volgende uitgangspunten:

 
© Engineersonline.nl