Airbus start met 3DExperience-platform Dassault Systèmes

Geplaatst op 11 februari 2019 om 16:11 uur
Airbus start met 3DExperience-platform Dassault Systèmes
Airbus en Dassault Systèmes zijn een samenwerking aangegaan voor het implementeren van driedimensionale ontwerp-, engineering-, manufacturing-, simulatie- en intelligence-applicaties. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar en moet leiden tot een nieuw Europees industrieel ecosysteem op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Airbus het 3DEexperience-platform van Dassault Systèmes in gebruik. Hierdoor kan de vliegtuigfabrikant zijn businessprocessen - van ontwerp tot operations - volledig met elkaar integreren op basis van één datamodel. Hierdoor kan de vliegtuigbouwer in al zijn divisies en productlijnen profiteren van het Digital Design, Manufacturing and Services (DDMS)-principe.
‘Bedrijven die gebruiken maken van DDMS kunnen grote stappen maken als het gaat om nieuwe productontwerpen, operationele prestaties, support en onderhoud', schrijft Dassault. ‘Maar ook op het gebied van klanttevredenheid en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen biedt DDMS volop kansen.'

 

Parallelle processen

De mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigmodellen zien er bijvoorbeeld als volgt uit: in plaats van alle ontwerp- en productiestappen achter elkaar te doorlopen, kunnen veel van deze activiteiten parallel aan elkaar worden uitgevoerd. Hierdoor kan de samenwerking met onder andere productiepartners drastisch worden verbeterd. Dit levert kostenvoordelen op, maar bijvoorbeeld ook een beduidend snellere time-to-market.

 

Nieuw model voor de luchtvaartindustrie

"Bij deze samenwerking hebben we het niet simpelweg over digitalisering of het introduceren van een 3D-ervaring. We kunnen nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig vernieuwen. Hierbij gaan wij al onze processen stroomlijnen en versnellen, zodat wij de tevredenheid van onze klanten verder kunnen verbeteren", zegt Guillaume Faury, president van Airbus Commercial Aircraft. "DDMS is voor ons een 'catalyst for change'. Als Airbus willen wij een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van state-of-the-arttechnologie. Ons doel hierbij is een robuuste productieomgeving te creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee wij producten ontwikkelen."

 
© Engineersonline.nl