UT lift mee op fondsen WWU Münster

Geplaatst op 04 februari 2019 om 11:06 uur
UT lift mee op fondsen WWU Münster
De UT gaat op het gebied van batterijopslag en fotonica samenwerken met de Westfälische Wilhelms-Universität (WWU) uit Münster. Dit levert toegang tot Duitse gelden.

UT-hoogleraar Wilfred van der Wiel, die op de WWU een 0-aanstelling krijgt: "De samenwerking helpt de UT om makkelijker in aanmerking te komen voor financiering uit Duitse onderzoeksprojecten. Dat is voor ons heel interessant. Denk aan calls van het Sonderforschungsbereich (SFB), een groot Duits onderzoekscentrum. Daarbij worden er soms wel 30 wetenschappers aangesteld die rondom een bepaald thema een universiteitsoverstijgend center opzetten. Het gaat om grote bedragen. Je kan alleen meedoen als je in Duitsland een aanstelling hebt. Dit is voor mij, mijn vakgroep en de UT een uitgelezen kans om bijvoorbeeld promovendi aan te stellen. De WWU kan expertise die zij nodig hebben, maar niet zelf in huis hebben, inbrengen in zo'n center."


Er zijn drie gezamenlijke onderzoeksprojecten geformuleerd, die kunnen rekenen op een collaboration grant van 80.000 euro, waarvan beide universiteiten de helft betalen. "Dat moet je vooral zien als een seed fund, een zakje geld voor de eerste opstartfase van de projecten", vertelt Van der Wiel. "Natuurlijk werkten beide universiteiten op meerdere vlakken al samen, maar gezamenlijke onderzoeksprojecten als deze zijn nieuw. De interesse was er altijd al wel, maar je hebt nou eenmaal geld nodig."


De projecten van de toegekende Collaboration Grants

 

Aanvulling

Samenwerken met Münster ligt volgens Van der Wiel geografisch voor de hand omdat de WWU voor de UT de dichtstbijzijnde (60 km) universiteit is, maar er is veel meer dan dat. "We vullen elkaar goed aan. Wij zijn interessant voor hen omdat wij over infrastructuur en expertise beschikken die zij niet hebben en omgekeerd. Munster heeft een groot academisch ziekenhuis, het ijzersterke Max Planck-instituut zit er om de hoek en ze hebben hele goede chemie- en natuurkundefaculteiten. Ik ben ook onder de indruk van hun Center For Soft Nanoscience (SoN) en het Center for NanoTechnology (CENTech). Er valt veel te bereiken samen."

 
© Engineersonline.nl