Prof. Ir. Wim van der Hoek overleden

Geplaatst op 16 januari 2019 om 13:01 uur
Prof. Ir. Wim van der Hoek overleden
Prof. Ir. Wim van der Hoek, grondlegger van de precisietechnologie, is afgelopen zaterdag op 94 jarige leeftijd overleden.

Lambert van Beukering schrijft op Linkedin:


Als jong Delfts Ingenieur leerde hij het vak bij Philips of leerde hij Philips het vak, ik weet het niet.


In eerste instantie bij Philips, maar daarna vele jaren op de Tu/e hebben ingenieurs en studenten mogen genieten van de verrassende manier waarop Wim met complexe mechanica- en bedrijfsmechanisatie-problemen omging.


Zijn oplossingen pasten vaak op de achterkant van een reeds gebruikt A4-tje of waren het resultaat van de sessie, die na zijn maandagmorgencollege plaatsvond op zijn kamer. De grote vellen geel papier, waarop de discussie ondersteund werd, zal menig student zich herinneren.


Des Duivels Prentenboek, een verzameling van toepassingen van positienauwkeurigheid en dynamisch gedrag van mechanismen, was een selectie uit zijn collegedictaat "Het voorspellen van dynamisch gedrag en positienauwkeurigheid van Konstrukties en Mechanismen", dat een van de meest verkochte dictaten was, van wat toen nog heette de afdeling der Werktuigbouwkunde van de Technische Hogeschool Eindhoven.


Wim was een pracht mens die van al zijn afstudeerders tot op late leeftijd de verjaardagen, kinderen en kleinkinderen wist te noemen of kon ontcijferen vanuit zijn versleten aantekeningenboekje. Ook was hij in staat om in de woelige tijden van weleer de sectie WP tot een hecht, gezellig, creatief hard werkend team te laten zijn.


Een anekdote:
Wim had in de 70-er jaren een haat / liefde- verhouding met een goede sigaar. In de bureaula van Niek van Dijk lag een kistje sigaren dat door hem met enige regelmaat bezocht werd. Niek wist dat en legde, na overleg met zijn maatjes Eef Reker en Guus Stocking Korzen, een briefje in het sigarenkistje met daarop: "Sigaren a 25 cent". De volgende dag lag er een kwartje in het kistje en miste er een sigaar.


Een jaar of 3 geleden liep ik vanuit het Auditorium van de Tu/e naar de parkeerplaats van Fontys. Ik passeerde een rustig lopende oudere man. "Dag mijnheer van Beukering" klonk het van links. "Het mechanisme begint te slijten en de stabiliteit laat te wensen over" waren zijn eerste zinnen. We liepen samen verder tot aan zijn appartement. Het was de laatste keer dat ik zijn lange hand schudde.

 

Voor vakblad Constructeur maakte Van der Hoek jarenlang de serie Des Duivels Prentenboek. Hieronder , in 3en, deel 24, uit augustus 1983:

 DDP-24-25

 DDP-26-27

 DDP-28-29

 
© Engineersonline.nl