Energie-investeringsaftrek breidt uit met energietransitie

Geplaatst op 02 januari 2019 om 14:10 uur
Energie-investeringsaftrek breidt uit met energietransitie
Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Een grote wijziging dit jaar betreft de nadruk op elektrificatie en het gebruik van waterstof.

Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro. Bedrijven die investeren in technieken die op de Energielijst staat kunnen tot 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

 

Waterstof

Een nieuwe techniek op de lijst is het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Daarnaast stimuleert de EIA de afvang en de opslag van CO2.

 

Isolatie procesinstallaties

Ook nieuw is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Eneveens is er vanaf 2019 een focus op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit. En er is een nieuwe code voor het bevorderen van systeemintegratie op het net. Zo is er een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

 

Warmtepompen

Een andere opvallende wijziging is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel.

 

Niet op de lijst

Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.


Meer informatie

 
© Engineersonline.nl