Lasercladden met 200 meter per minuut

Geplaatst op 19 december 2018 om 14:19 uur
Lasercladden met 200 meter per minuut
Custom Special Tools en CZL Tilburg presenteerde op de Precisiebeurs inVeldhoven het ultra highspeed lasercladding. "Deze cladmethode is ontwikkeld door het Fraunhofer Institut. Dit is een proces voor het zowel uitwendig als inwendig aanbrengen van slijtvaste lagen op assen. Deze slijtvaste cladlagenkunnen, afhankelijk van het type laag, worden aangebracht van 0,05 tot 0,3 mm dikte. Het bijzondere is de snelheid van 200 meter per minuut", zegt Peter de Wit, manager marketing & sales van Custom Special Tools.
Volgens De Wit kun je met highspeed veel efficiënter werken door dunne lagen aan te brengen. "Bij het traditionele lasercladden verkrijg je dikkere lagen waardoor je in sommige gevallen al gauw 80%  moet verwijderen om een strakke basis te krijgen."


"Als je het vergelijkt met andere technieken als HVOF of traditioneel cladden dan heeft ultrahighspeedcladden een eel gunstiger poederopbrengst en maar weinig warmte-inbreng.
Bij het traditioneel cladden dringt 80% van de energie in het te cladden oppervlak en slechts 20%  van de energie wordt gebruikt voor het smelten van het metaalpoeder. Bij ultrahighspeedcladden is dat omgekeerd." Een versmolten laag geeft een perfecte hechting en elimineert het risico op ondercorrosie.


"Met ultrahighspeedcladden kunnen we veel metaalpoeders verwerken, maar de ontwikkeling van nieuwe metaalpoeders is nog volop in beweging. Dit is een gezamenlijk Ultra highspeed
lasercladding traject met onze poederleveranciers. Voor ultrahighspeedcladden heb je vanwege de snelheid en het lage vermogen zeer fijne poeders nodig. Beschikbare metaalpoeders
zijn: inconel, rvs316, stelliet, nikkel en een groot aantal staallegeringen.


"Ook hebben we zelf een chroom en wolfraamcarbide coating ontwikkeld. Deze nieuwe slijtvaste lagen kunnen al voor een groot toepassingsgebied worden ingezet. ‘Het ultrahighspeedcladden gebeurt op een speciale, naar onze wensen opgebouwde machine. De laserbron is ontwikkeld door Fraunhofer, die door Hornet is geïntegreerd in een slim te besturen machine."

 
© Engineersonline.nl