Supramoleculaire machines op nanoschaal

Geplaatst op 04 december 2018 om 13:47 uur
Supramoleculaire machines op nanoschaal
UT-onderzoeker Tibor Kudernac heeft een ERC Consolidator Grant gekregen voor zijn onderzoek MechanoTubes; Supramolecular machineries with life-like mechanical functions. Dit richt zich op het ontwikkelen van chemo-mechanische transductiestrategie├źn waardoor dynamische moleculen een aantal specifieke taken kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door sterke richtkrachten te genereren op nanoschaal en door vormveranderende microscopische opstellingen.

In zijn aanpak wordt Kudernac geïnsprireerd door de operationele principes van microtubuli. Daarbij worden moleculaire schakelaars opgenomen in supramoleculaire buizen en wordt gecontroleerde groei en scheiding van de buizen mogelijk gemaakt met behulp van licht als energiebron.


Kudernac: "Dit project gaat in op een algemeen probleem in de nanowetenschap: het gebruik kunnen maken van mechanische krachten geproduceerd door moleculaire schakelingen of machines in een vloeistofomgeving, op de lengteschaal tussen kleine moleculen en gecondenseerde macro (micro) materie. Dat moet de basis leggen voor supramoleculaire machines op nanoschaal."

 

Over Tibor Kudernac

Kudernac behaalde zijn doctorstitel in 2007 onder de begeleiding van Ben Feringa en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen, met zijn thesis ‘Light-controlled conductance using molecular switches'. Hij trad daarna toe tot de vakgroep van S. De Feyter (KU Leuven) om onderzoek te doen naar de moleculaire zelfassemblage in vloeibare en vaste staat, in samenwerking met Klaus Müllen (Max Planck Institute for Polymer Research) en Sigurd Höger (Universiteit van Bonn). In 2009 keerde hij terug in Groningen om samen met Feringa te werken aan de ontwikkeling van zelfvoortstuwende moleculen. Een jaar later maakte hij voor een korte periode onderdeel uit van de vakgroep van Karl-Heinz Ernst van EMPA (ETH-Domain, Zwitserland). In april 2011 maakte hij de overstap naar de Molecular Nanofabrication vakgroep van Jurriaan Huskens binnen het MESA+ instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. Daar werd hij in 2013 aangesteld als tenure tracker binnen de vakgroep Molecular Nanofabrication van de faculteit TNW (MESA+). In 2009 ontving Tibor een VENI subsidie, in 2017 een ECHO Subsidie van NWO en nu dus in 2018 een ERC Consolidator Grant.

 
© Engineersonline.nl