Duitsland krijgt eerste waterstofinstallatie op industriële schaal

Geplaatst op 22 oktober 2018 om 09:47 uur
Duitsland krijgt eerste waterstofinstallatie op industriële schaal
Als het aan TenneT, Gasunie Deutschland en Thyssengas ligt, komt de grootste Power-to-Gas pilot-installatie in Duitsland in Nedersaksen. De netwerkexploitanten willen met een 100 megawatt installatie een eerste ervaring opdoen met Power-to-Gas op industriële schaal.

Locaties die in aanmerking komen, liggen nabij de TenneT-transformatorstations Diele en Conneforde, waar voornamelijk offshore-windenergie uit de Noordzee wordt verzameld en gedistribueerd.


De installatie wordt vanaf 2022 stapsgewijs op het net aangesloten en zet groene stroom om in gas om zo nieuwe opslagmogelijkheden voor duurzame elektriciteit te ontsluiten. De partners concentreren zich daarbij op de uitgebreide koppeling van de sectoren energie, transport en industrie. De in gas omgezette groene stroom kan dus niet alleen via bestaande gasleidingen van de Noordzee naar het Ruhrgebied worden getransporteerd, maar kan ook beschikbaar worden gemaakt voor mobiliteit via waterstoftankstations en aan de industrie via opslag in cavernes.


De minister van Milieu en Energie van Nedersaksen, Olaf Lies, over het project: "De uitbreiding van windenergie op land en op zee vordert. We moeten de energietransitie echter niet uitsluitend zien als betrekking hebbend op elektriciteit. Met name de sectorkoppeling is van groot belang. Het is nu belangrijk dat we industriële beleidsnormen voor de installaties realiseren. Vooral de combinatie van elektriciteits- en gasnetten biedt een groot ontwikkelingspotentieel."


Voor TenneT is Power-to-Gas interessant omdat het elektriciteitsnet hiermee kan worden voorzien van flexibiliteit.

 

Een taak van ingenieurs

"De bouw van een grote Power-to-Gas-installatie maakt ook duidelijk dat de energietransitie een taak van ingenieurs moet worden om te kunnen slagen", aldus Thomas Gößmann, bestuursvoorzitter van Thyssengas. "Technische innovaties en het sectoroverstijgend zoeken naar haalbare technologische oplossingen zijn de beslissende succesfactoren voor de energietransitie. Als we de moed hebben om onze sterke punten op technologiegebied gericht samen te brengen, dan zullen we uiteindelijk ook succesvol zijn. We hebben nu een kader nodig voor de rendabele ontwikkeling van technologische knowhow."
 
© Engineersonline.nl