Van Big Data naar Smart Decisions (III): De digitale aandrijflijn, Big Data, en ijs

Geplaatst op 03 oktober 2018 om 08:21 uur
Van Big Data naar Smart Decisions (III): De digitale aandrijflijn, Big Data, en ijs
Traditioneel worden de aandrijvingen in een fabriek periodiek gecontroleerd door gespecialiseerde bedrijven. Helaas is de tijd tot de volgende controlebeurt vaak zo lang dat er heel veel kan gebeuren wat op basis van de controlebeurt niet te voorspellen is.

Met moderne digitale hulpmiddelen kunnen continu data worden verzameld over de gezondheid van bijvoorbeeld motoren, pompen, lagers en elektrotechnische apparatuur als frequentieregelaars en schakelcomponenten. Zo kan je direct ingrijpen als er iets niet in orde blijkt en gericht actie ondernemen om ongeplande stilstand te voorkomen.

 

Lezing ‘De digitale aandrijflijn' op het Engineering in Food & Beverage-event (10 oktober in Houten) geeft inzicht in de hedendaagse mogelijkheden om de continuïteit van een productieproces te waarborgen en beter plannen van onderhoud en beheren van bedrijfsmiddelen.

 

Barry

Maar er is meer dan alleen onderhoud. Zo staat het onderwerp energiemanagement hoog op de agenda bij chocoladeproducent Barry Callebaut. Energiemanagement is niet enkel een technisch feestje. Hoe bepaal je de meetpunten in de plant? Wat ga je met de data die je uitleest doen? Hoe gebruik je deze data om je processen te verbeteren? Hoe ga je het energieverbruik verminderen? Op basis van Big Data brengt Barry Callebaut het energiegebruik in kaart per product, per machine, per fabriek, maar ook per recept, en gebruikt deze informatie om het energiegebruik inzichtelijk te maken en aansluitend daarop gebaseerd bij te sturen. Eric van Nispen van Wonderware vertelt namens Barry Callebaut hoe zij dit vraagstuk aanpakken.

 

En Ben en Jerry

Veel machines worden steeds intelligenter door het toepassen van hoogwaardige en intelligente componenten die kunnen voorzien in belangrijke informatie over de staat van de productiemachines zoals energieverbruik, slijtage en op hand zijnde problemen. Veel data kan worden opgeslagen in de cloud waarna algoritmes deze gegevens kunnen analyseren. Bij Unilever Ben & Jerry's wordt Big Data, Internet of Things en de ‘cloud' gebruikt om het energieverbruik in de gaten te houden.


Dat gebeurt met Festo's MSE6-E2M energy efficiencymodule. De module is op een van de productielijnen gemonteerd , verzamelt relevante data en slaat deze op in de cloud. Overal ter wereld waar internettoegang is, kan via het speciale portal de data worden uitgelezen. Via een livestream demonstreert Festo dit complete dashboard om de gegenereerde data visueel te maken en relevante vragen voor productie te beantwoorden:

 

Festo speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van machines waarbij componenten, software en digitalisatie nauw met elkaar verbonden zijn. Festo-specialisten Koen Leeflang en Joost Veltman laten vertellen en laten dus live zien hoe dat bij Ben & Jerry's heeft uitgepakt.

 

 
© Engineersonline.nl