Festo lanceert zelflerende werkplaats – en een prachtige vleerhond en spin

Geplaatst op 03 april 2018 om 10:39 uur
Festo lanceert zelflerende werkplaats – en een prachtige vleerhond en spin
Festo lanceert op de Hannover Messe BionicWorkplace: een zelflerende werkplaats voor mens-robot samenwerking. Ook komen de prachtige nieuwe robots Flying Fox en BionicWheelBot in actie.

In de BionicWorkplace combineert het bedrijf zijn lichtgewicht pneumatische robot BionicCobot met kunstmatige intelligentie. "Het is een zelflerende werkplaats voor een mens-robotsamenwerking, die de voordelen van de BionicCobot - de lichtgewicht pneumatische robot - combineert met IT-systemen uit het veld van kunstmatige intelligentie", legt Elias Knubben uit, hoofd van de Corporate Bionic Projects.
De flexibele werkplek is uitgerust met verschillende hulpsystemen en perifere apparaten die samen een netwerk vormen en zo met elkaar communiceren. Dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie en machine learning is BionicWorkplace een lerend en anticiperend systeem dat zichzelf voortdurend optimaliseert. Mensen kunnen directe interactie hebben met de BionicCobot en deze besturen met behulp van gebaren, aanraking of spraak. Het systeem kan ook op afstand worden bediend.

 

 

Vliegen

Verder heeft de meester in biomimicry weer eens goed om zich heen gekeken in de natuur. Het resultaat is de BionicFlyingFox, gebaseerd op de Egyptische vruchtvleermuis. Ondanks zijn spanwijdte van 2,28 meter, heeft dit ultralight vliegende object in de lucht een kleine draaicirkel. De vleermuis kan dit door zijn complexe kinematische bewegingen, die zijn gebaseerd op het schaarprincipe. Tijdens de opwaartse slag wordt de secundaire vleugel ingetrokken en deze wordt weer ontvouwen voor de krachtige neerwaartse slag.


Om de BionicFlyingFox gedeeltelijk autonoom binnen een bepaald luchtruim te laten vliegen, communiceert deze met een motion-trackingsysteem, dat zijn positie continu vastlegt. Tegelijkertijd plant het systeem de vluchtpaden en geeft het de nodige controlecommando's. Het laten opstijgen en landen is in handen van een menselijke operator.

 

 

Radslagen

De fietserspin of radslagspin werd in 2008 aan de rand van de Sahara ontdekt door bionica-expert Ingo Rechenberg. Net als andere spinnen kan deze spin draaien, maar hij kan met behulp van een combinatie van salto's en over de grond rollen ook vooruit bewegen. Sinds de ontdekking van deze spin heeft Rechenberg gewerkt aan het vertalen van zijn bewegingen naar technologische toepassingen. Resultaat is de BionicWheelBot die in de vorm van een wiel over de grond rolt, met drie poten aan weerszijden van het lichaam. Twee andere poten duwen hem van de grond en bewegen hem voort, in een continue rollende beweging.

 

 

Bionics4Education

Om jonge mensen enthousiast te maken voor technologie brengt Festo een bionica- uitrusting op de markt. Bionics4Education bevat de bouwmaterialen die nodig zijn voor drie verschillende bionicaprojecten: de bionische olifantenslurf, een adaptieve grijper met Fin Ray-effect, de bionische vis, en de bionische kameleongrijper. De hardware wordt gecomplementeerd met een digitale leeromgeving, waar aanvullende gegevens met betrekking tot bionica te vinden zijn en tips voor de praktische implementatie.

 

Hannover Messe

Festo presenteert de productinnovaties in hal 15, op stand D11. Producten van Festo zijn bovendien te zien bij Siemens in hal 9, stand D35. Bij deze stand toont Festo de Dashboard E2M voor de Siemens Mindsphere en het intelligente transportsysteem voor flexibele productie Multi-Carrier-System (MCS).

 
© Engineersonline.nl