Internationale studentenwedstrijd voor dempingsoplossingen van start

Geplaatst op 31 januari 2018 om 07:44 uur
Internationale studentenwedstrijd voor dempingsoplossingen van start
Studenten kunnen zich vanaf half februari inschrijven voor de Innovace 2018. Met deze verkiezing voor beste innovatieve dempingsoplossing wil ACE Stoßdämpfer aankomend engineers een steuntje in de rug geven en de banden aanhalen met technische universiteiten in binnen- en buitenland.

De prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt, toen nog alleen in ACE's thuisland Duitsland. Het vierkoppige team van Professor Stefan Vöth van de Technische Hochschule Georg Agricola in Bochum kwam als beste uit de bus. Met hun uitwerking van het ‘gedempte klemelement' wonnen de vier studenten een bedrag van 7000 euro.


Ze staken er volgens de ACE-jury met kop en schouders bovenuit: Martin Haarmann, Marvin Just, Alexander Mirsch en Jascha Monzner. Hun grondige uitwerking van het concept, 3D-model en berekening van het gedempte klemelement werd als beste bestempeld.


De jury was onder de indruk van de methodiek: al in de conceptfase werd zorgvuldig overwogen welke oplossing het meest geschikt zou zijn. Hiervoor goten de vier bachelorstudenten Machinebouw, met specialisatie Ontwikkeling & Constructie, hun beraming in de vorm van een matrix, met inachtneming van de vier belangrijkste functies: vergrendeling/flexibiliteit, demping, klemkracht en manier van bediening.

 

Grondige uitwerking

De studenten hebben in het kader van het vak Engineering twaalf weken aan de toepassing gewerkt. De mogelijkheden voor het gedempte klemelement verwerkten ze vervolgens in een tabel. Van de meest geschikte oplossing werd een 3D model gemaakt. De techniek werd uitvoerig toegelicht op basis van talrijke berekeningen en technische tekeningen.


De jury van ACE was bovendien onder de indruk van de functionaliteit, het design, de keuze van het materiaal, het geringe gewicht en de slimme afremming van het gedempte klemelement. Het afremmen gebeurt door het trekken aan een hendel, en werkt ongeveer hetzelfde als bij een fietsrem.

 

Inschrijven

Geïnteresseerde teams kunnen een mail sturen naar innovace@ace-int.eu .

 
© Engineersonline.nl