EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Wim Noorduin benoemd tot bijzonder hoogleraar Self-Organising Matter

18 januari 2021 om 09:41 uur -

Wim Noorduin. Foto: Lukas Helmbrecht

Wim Noorduin (1980) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Self-Organising Matter aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot bevordering van de Atoom- en Molecuulfysica.

In zijn onderzoek focust Noorduin op het dynamische samenspel tussen chemische reacties en kristallisatie om het ontstaan van complexe structuren in vaste toestand te beheersen.

 

Ook als bijzonder hoogleraar aan de UvA gaat Noorduin zich richten op onderzoek op het grensvlak tussen de scheikunde en de natuurkunde, in het bijzonder op de ontwikkeling van fundamenteel nieuwe principes voor chemisch gedreven assemblage en de organisatie van functionele moleculen op microscopische schaal. Hierbij brengt hij verschillende onderzoeksterreinen samen, zoals soft matter (zachte materie), macromoleculaire chemie en organische chemie. Het uiteindelijke doel is te komen tot nieuwe assemblagemechanismen voor functionele moleculen en materialen.

 

Noorduin gaat tevens onderwijs geven op het terrein van chemisch gedreven assemblage, met een nadruk op vaste-stofchemie en fysische chemie, binnen de bachelor- en masterprogramma's Scheikunde.

 

Over Noorduin

Noorduin promoveerde in 2010 aan de Radboud Universiteit. Vervolgens was hij tot 2013 postdoctoraal onderzoeker aan Harvard University. Van 2014 tot 2015 was hij zowel onderzoeker bij Harvard als universitair docent aan de Radboud Universiteit. Sinds 2015 leidt Noorduin de groep Self-Organising Matter bij het NWO-instituut AMOLF op Amsterdam Science Park.


Het onderzoek van Noorduin is gepubliceerd in een groot aantal vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en hij ontving verschillende prestigieuze onderzoekssubsidies, waaronder een Veni-, Vidi- en KLEIN-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Gerelateerd nieuws

Eindelijk duidelijkheid over het optimaal snijden van kerstkoekjes

Hoe snijd je kerstkoekjes optimaal uit? (video)

Wat is de optimale manier om uit een rechthoekig vel koekjesdeeg zoveel mogelijk kerstboomvormige koekjes te snijden? Dat is een voorbeeld van een packing problem (pakkingsprobleem), een notoir moeilijke opgave in de…

 Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Van accu’s voor elektrische auto’s tot 3D-geprinte hartkleppen en van beschermende kleding voor soldaten tot sensoren die precies weten hoeveel water een gewas nodig heeft. De uitvindingen die ons leven en de wereld…

Beter koelen met warm water

Beter koelen met warmer water

TU/e-promovenda Camila Gomez bootste in het lab het koelproces van de hoogovens van Tata Steel na en vond uit dat je beter kunt koelen met warmer water.

Laatste nieuws

FME: Stageplekken in de tech sector gezocht

FME zoekt stageplekken in de tech-sector

Door de coronacrisis is er een tekort aan stageplekken in de technologie ontstaan. Op dit moment zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een technische opleiding in de metaal en metalektro. FME roept…

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

Röntgenscans zorgden voor een revolutie in medische behandelingen doordat we in mensen konden kijken zonder operatie. Evenzo dringt terahertz-spectroscopie door grafeenfilms waardoor wetenschappers gedetailleerde…

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk daagt ontwerpers wereldwijd uit om met robuuste CO2-afvangsysteem te komen. Hij heeft een vier jaar durende prijsvraag uitgeschreven met een prijzenpot van 100 miljoen dollar.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Productieve ruimtebewaking!

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL