EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Eric Klumperink benoemd tot IEEE Fellow

20 februari 2020 om 14:40 uur -

Eric Klumperink

Eric Klumperink is benoemd tot 2020 IEEE Fellow. Dit fellowship erkent Eric's bijdragen aan ‘thermal noise reduction’ en ‘software defined radio architecture’.

De meeste radiozenders worden uitgezonden in de FM radio band, een verzameling radiogolffrequenties tussen 88MHz en 108MHz die gereserveerd zijn voor het uitzenden van geluid. Verschillende radiobanden hebben verschillende doelen. Hierbij wordt ‘uitzenden' vervangen door mobiele draadloze communicatie. Je kan nog steeds naar 3FM luisteren als je een antenne en hardware hebt die selecteert op het kanaal van 3FM en tegelijkertijd andere kanalen negeert.


‘Resonator filters' worden normaal gesproken gebruikt voor deze selectie, maar deze zijn groot en duur vergelijken met geïntegreerde schakelingen. Dit wordt steeds vaker onhandig aangezien de radio architectuur op steeds meer manieren draadloos moet communiceren, via veel verschillende banden. Klumperink: "Het zijn er zoveel dat we zijn overgestapt op nummering, van n1 tot n261 of zelfs verder. Maar je wil geen fysieke filters blijven toevoegen in een apparaat dat zo klein moet zijn als een mobiele telefoon."


Daarom gebruiken de meeste apparaten momenteel ‘software defined filters' en ‘software defined radio' op een enkele chip. Hiervoor heeft de onderzoeksgroep Integrated Circuit Design van de Universiteit Twente, waarvan Klumperink de universitair hoofddocent is, veel nieuwe architecturen ontworpen. Een paar voorbeelden: de ‘N-path filter', ‘Mixer-first receiver' en de ‘Thermal Noise cancellation receiver'.


Radiosignalen die van zenders op grote afstand komen worden niet alleen gehinderd door interferentie, maar ook door ‘Thermal Noise', de ruis die wordt veroorzaakt door de willekeurige bewegingen van onder meer elektronen in elektronische componenten. Als de temperatuur toeneemt, nemen de bewegingen toe en daarmee ook de ruis. Vroeger werd gedacht dat dit niet voorkomen kon worden, maar Klumperink heeft ontdekt dat een versterker die het signaal langs twee verschillende paden met tegenovergestelde ruis voert, de ruis opheft. Samen met Federico Bruccoleri en Bram Nauta heeft hij de techniek verbeterd tot het één van de basis tekstboektechnieken werd die veel wordt gebruikt in mobiele telefoons en andere radio communicatie-apparaten.

Gerelateerd nieuws

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

VDL Borne legt productie plat – net als rest autobouwend Europa

VDL Nedcar legt productie plat – net als de rest van autobouwend Europa

VDL Nedcar heeft zojuist besloten om de productie in Born gecontroleerd af te bouwen. De fabriek, waar BMW’s en Mini’s worden gemaakt, is waarschijnlijk vanaf maandag dicht. “En hopelijk over 4 weken weer open”,…

Tijdverdrijf: help Nasa aan een maangraafrobot

Tijdverdrijf: help Nasa aan een maangraafrobot

Voor wie thuis met de handen in het haar zit en niet weet wat hij met zijn tijd moet doen, heeft Nasa nog wel een uitdaging liggen. De organisatie wil graag in de maan graven. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

Laatste nieuws

AR en VR zonder misselijkheid (video)

AR en VR zonder misselijkheid (video)

EPFL-startup Creal heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die levensechte details en diepte brengt in de virtuele wereld. Het beeldprojectiesysteem helpt de misselijkheid te voorkomen die de meeste gebruikers van…

Een nanoapparaat dat door muren heen kan kijken

Een nanoapparaat dat door muren heen kan kijken (video)

Onderzoekers van EPFL hebben een apparaat op nanoschaal ontwikkeld dat meer dan 10 keer sneller werkt dan de snelste transistors van vandaag en dat het genereren van krachtige terahertz-golven mogelijk maakt. Deze notoir…

Stream een spaceshuttle

Stream een spaceshuttle

Goed nieuws voor wie de spaceshuttle Discovery altijd al eens van dichtbij heeft willen zien maar het National Air and Space Museum in Chantilly in Virginia wat te ver vindt. Je kan nu een 3D-model van de Discovery in…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL