EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Prof. Ir. Wim van der Hoek overleden

16 januari 2019 om 13:01 uur -

Foto: Bart van Overbeeke Fotografie

Prof. Ir. Wim van der Hoek, grondlegger van de precisietechnologie, is afgelopen zaterdag op 94 jarige leeftijd overleden.

Lambert van Beukering schrijft op Linkedin:


Als jong Delfts Ingenieur leerde hij het vak bij Philips of leerde hij Philips het vak, ik weet het niet.


In eerste instantie bij Philips, maar daarna vele jaren op de Tu/e hebben ingenieurs en studenten mogen genieten van de verrassende manier waarop Wim met complexe mechanica- en bedrijfsmechanisatie-problemen omging.


Zijn oplossingen pasten vaak op de achterkant van een reeds gebruikt A4-tje of waren het resultaat van de sessie, die na zijn maandagmorgencollege plaatsvond op zijn kamer. De grote vellen geel papier, waarop de discussie ondersteund werd, zal menig student zich herinneren.


Des Duivels Prentenboek, een verzameling van toepassingen van positienauwkeurigheid en dynamisch gedrag van mechanismen, was een selectie uit zijn collegedictaat "Het voorspellen van dynamisch gedrag en positienauwkeurigheid van Konstrukties en Mechanismen", dat een van de meest verkochte dictaten was, van wat toen nog heette de afdeling der Werktuigbouwkunde van de Technische Hogeschool Eindhoven.


Wim was een pracht mens die van al zijn afstudeerders tot op late leeftijd de verjaardagen, kinderen en kleinkinderen wist te noemen of kon ontcijferen vanuit zijn versleten aantekeningenboekje. Ook was hij in staat om in de woelige tijden van weleer de sectie WP tot een hecht, gezellig, creatief hard werkend team te laten zijn.


Een anekdote:
Wim had in de 70-er jaren een haat / liefde- verhouding met een goede sigaar. In de bureaula van Niek van Dijk lag een kistje sigaren dat door hem met enige regelmaat bezocht werd. Niek wist dat en legde, na overleg met zijn maatjes Eef Reker en Guus Stocking Korzen, een briefje in het sigarenkistje met daarop: "Sigaren a 25 cent". De volgende dag lag er een kwartje in het kistje en miste er een sigaar.


Een jaar of 3 geleden liep ik vanuit het Auditorium van de Tu/e naar de parkeerplaats van Fontys. Ik passeerde een rustig lopende oudere man. "Dag mijnheer van Beukering" klonk het van links. "Het mechanisme begint te slijten en de stabiliteit laat te wensen over" waren zijn eerste zinnen. We liepen samen verder tot aan zijn appartement. Het was de laatste keer dat ik zijn lange hand schudde.

 

Voor vakblad Constructeur maakte Van der Hoek jarenlang de serie Des Duivels Prentenboek. Hieronder , in 3en, deel 24, uit augustus 1983:

 DDP-24-25

 DDP-26-27

 DDP-28-29

Gerelateerd nieuws

Iets slims uitvinden? Be a copycat!

Iets slims uitvinden? Be a copycat!

Het wiel! Het vuur! De motor! De mens is geneigd om vol bewondering te kijken naar de uitvindingen van onze al dan niet verre voorouders en te concluderen dat ze toch wel heel intelligent moeten zijn geweest. Maar wat…

Verzonken tralies voor Sentinel-5 satellietmissie afgeleverd

Verzonken tralies voor Sentinel-5 satellietmissie afgeleverd

SRON heeft drie zogeheten verzonken tralies opgeleverd voor de infraroodspectrometer die het Italiaanse bedrijf Leonardo maakt voor de Europese satellietmissie Sentinel-5. De verzonken tralies zijn gemaakt om kortgolvig…

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Robots die te snel en efficiënt zijn, hebben een demoraliserend effect op de werknemers om hen heen. De mensen gaan vervolgens minder hard werken en krijgen een hekel aan de bots. Ook gaan ze hun eigen vaardigheden…

Laatste nieuws

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm? (video)

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm? (video)

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt. De 32 km lange dijk, die eigenlijk een dam is, wordt onder meer voorzien van een nieuwe bekleding aan Waddenzeezijde. Maar voordat het zover is, wordt eerst getest of de…

Zoutwaterbatterij laadt op in enkele seconden

Zoutwaterbatterij laadt op in enkele seconden (video)

Aan het Imperial College in Londen is een batterij ontworpen die alleen gebruikt maakt van zout water en polymeren om energie op te wekken. Het apparaat is snel, goedkoop en duurzaam, maar wel een beetje groot.

Een energiegenerator voor de lichte bries (video)

Een energiegenerator voor de lichte bries (video)

Het Amerikaanse leger heeft een generator uitgevonden die energie opwekt uit een lichte bries. Het systeem werkt al bij een windsnelheid van 14 kilometer per uur. Techlink, dat het systeem wereldkundig maakt, zoekt nog…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL