EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Supramoleculaire machines op nanoschaal

04 december 2018 om 13:47 uur -

Tibor Kudernac

UT-onderzoeker Tibor Kudernac heeft een ERC Consolidator Grant gekregen voor zijn onderzoek MechanoTubes; Supramolecular machineries with life-like mechanical functions. Dit richt zich op het ontwikkelen van chemo-mechanische transductiestrategieën waardoor dynamische moleculen een aantal specifieke taken kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door sterke richtkrachten te genereren op nanoschaal en door vormveranderende microscopische opstellingen.

In zijn aanpak wordt Kudernac geïnsprireerd door de operationele principes van microtubuli. Daarbij worden moleculaire schakelaars opgenomen in supramoleculaire buizen en wordt gecontroleerde groei en scheiding van de buizen mogelijk gemaakt met behulp van licht als energiebron.


Kudernac: "Dit project gaat in op een algemeen probleem in de nanowetenschap: het gebruik kunnen maken van mechanische krachten geproduceerd door moleculaire schakelingen of machines in een vloeistofomgeving, op de lengteschaal tussen kleine moleculen en gecondenseerde macro (micro) materie. Dat moet de basis leggen voor supramoleculaire machines op nanoschaal."

 

Over Tibor Kudernac

Kudernac behaalde zijn doctorstitel in 2007 onder de begeleiding van Ben Feringa en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen, met zijn thesis ‘Light-controlled conductance using molecular switches'. Hij trad daarna toe tot de vakgroep van S. De Feyter (KU Leuven) om onderzoek te doen naar de moleculaire zelfassemblage in vloeibare en vaste staat, in samenwerking met Klaus Müllen (Max Planck Institute for Polymer Research) en Sigurd Höger (Universiteit van Bonn). In 2009 keerde hij terug in Groningen om samen met Feringa te werken aan de ontwikkeling van zelfvoortstuwende moleculen. Een jaar later maakte hij voor een korte periode onderdeel uit van de vakgroep van Karl-Heinz Ernst van EMPA (ETH-Domain, Zwitserland). In april 2011 maakte hij de overstap naar de Molecular Nanofabrication vakgroep van Jurriaan Huskens binnen het MESA+ instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. Daar werd hij in 2013 aangesteld als tenure tracker binnen de vakgroep Molecular Nanofabrication van de faculteit TNW (MESA+). In 2009 ontving Tibor een VENI subsidie, in 2017 een ECHO Subsidie van NWO en nu dus in 2018 een ERC Consolidator Grant.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Cola met een strootje

Cola met een strootje

Rietjes van plastic? Onzin, vinden de oprichters van Straw by Straw. Omdat de natuur zelf al rietjes maakt, elk jaar weer. Geschikt voor het drinken van sappen, cocktails en koude dranken. Wat ze bedoelen? Strostengels.

Laatste nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naarAustralië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee ze de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL