EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Paulien Herder in NWO-bestuur Toegepaste en Technische Wetenschappen

03 december 2018 om 08:59 uur -

Paulien Herder

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen benoemt Paulien Herder tot bestuurslid. Met Herder trekt TTW een bestuurder aan die opereert in een breed wetenschappelijk en industrieel veld. Haar functie gaat 1 januari in.

Herder is hoogleraar energiesystemen en energiesysteemintegratie aan de TU Delft. In haar onderzoek combineert ze technisch-wetenschappelijk onderzoek met sociale wetenschappen. Daarnaast is ze voorzitter van het Delft Energy Initiative, waarin de TU haar krachten op het gebied van energieonderzoek en onderwijs bundelt. Ook geeft ze mede leiding aan het Delftse programma e-Refinery, gericht op het decarboniseren van de chemische en energiesector. Verder is Herder captain of science van het topteam van de topsector Energie, met speciale aandacht voor Systeemintegratie, Maatschappelijk Verantwoord Innoveren, Digitalisering en de Human Capital Agenda.


"Zelf zit ik midden in het energie-transitie-onderzoek, maar deze transitie is natuurlijk nauw verweven met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, digitalisering, maar ook met vergrijzing en educatie", aldus Herder. "Deze complexiteit vereist dat Nederland een ijzersterk onderzoeksklimaat behoudt, dat direct impact heeft op de praktijk. Ik hoop vanuit TTW daar mijn steentje aan te kunnen bijdragen."

 

Ervaren en sterke bestuurder

Voorzitter Jaap Schouten: "Paulien Herder is een ervaren en sterke bestuurder die goed in staat is om mensen bij elkaar te brengen. Ze heeft een breed netwerk in de academische wereld en in de industrie, binnen Nederland en daarbuiten, in verschillende toepassingsgebieden die voor het domein TTW van belang zijn. Bovendien heeft ze een heldere visie op wat van belang is voor technisch-wetenschappelijk onderzoek, technologie-ontwikkeling en innovatie in Nederland."

 

Geen onbekende

Herder is geen onbekende van TTW. Ze maakte eerder deel uit van de commissie die het functioneren onderzocht van Technologiestichting STW, de voorganger van NWO-domein TTW. De commissie was toen ‘ronduit positief' en oordeelde dat STW de technische wetenschappen in Nederland ijzersterk bediende. Daarnaast deed de commissie enkele aanbevelingen om STW (en het toen nog toekomstige TTW) sterker te maken. Men raadde STW bijvoorbeeld aan de interactie te versterken tussen onderzoekers en de private partijen waarmee zij samenkomen. Ook zou STW meer ruimte moeten geven aan explorerend technisch-wetenschappelijk onderzoek.


Herder volgt Isabel Arends op.


Het TTW-bestuur per 1 januari:

  • Jaap Schouten (voorzitter)
  • Paulien Herder
  • Karin Sluis
  • Margrethe Jonkman
  • René Penning de Vries
  • Wiro Niessen

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Laatste nieuws

Een nieuw soort zonnepaneel ontwikkeld door Insolight levert een recordefficiëntie (beeld: Pixabay / markusspiske)

Nieuw zonnepaneel levert recordefficiëntie op

Een nieuw soort zonnepaneel levert een recordefficiëntie. Het paneel levert een efficiëntie van 29%, terwijl andere bestaande zonnepanelen niet verder komen dan 17 tot 19% efficiëntie.

Een nieuwe chip van het MIT stelt autonome voertuigen in staat ook bij slecht zicht obstakels te detecteren (beeld: Pixabay / jingoba)

Nieuwe chip verbetert zicht van autonome voertuigen

Autonome voertuigen vertrouwen op dit moment in belangrijke mate op beeldsensoren. Deze sensoren kunnen echter onder bepaalde omstandigheden zoals fel zonlicht moeite hebben objecten nauwkeurig te detecteren. Een nieuwe…

Het TurboTrack-systeem kan een alternatief vormen voor computer vision-systemen (beeld: Pixabay / tomfield)Het TurboTrack-systeem kan een alternatief vormen voor computer vision-systemen (beeld: MIT)

RFID-tags laten robots objecten sneller en nauwkeuriger volgen

Een nieuw systeem ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) stelt robots in staat bewegende objecten veel sneller en nauwkeuriger te volgen dan voorheen. Het systeem maakt gebruik van RFID-tags en…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL