EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Nieuw lectoraat Industriële Automatisering & Robotica

01 juni 2018 om 08:03 uur -

Aart Schoonderbeek

Aart Schoonderbeek is bij Hogeschool Windesheim benoemd als kwartiermaker voor het op te starten lectoraat Industriële Automatisering en Robotica. Zijn target is dat zijn lectoraat over een paar jaar operationeel is.

In 2011 kwam Aart Schoonderbeek bij Windesheim in dienst, in eerste instantie als docent bij de lerarenopleiding werktuigbouwkunde. "Daarna ben ik naar werktuigbouwkunde gegaan en toen naar elektrotechniek. En de laatste jaren heb ik mij met name beziggehouden met twee dingen, namelijk de minor Industriële Automatisering & Robotica en het opzetten van een opleiding voor de zogenoemde associate degree. Nu ben ik dus ook aangesteld als kwartiermaker voor een lectoraat IAR."

 

Robot kopen

Waarom is dit nodig? Schoonderbeek: "Nou, als we om ons heen kijken dan zien we smart industry als landelijke trend. Robotica is een belangrijk thema maar alles wat eromheen zit is nog belangrijker. Want een robot koop je gewoon, de uitdaging zit in wat er omheen zit. Dit wordt steeds belangrijker. Ik denk ook aan de cobots die inmiddels letterlijk met en naast de mens werken. Cobots worden steeds meer ingezet."

 

Producerende grootmacht China

De meeste bedrijven die op een dergelijke manier werken, doen dat internationaal dus moet je kijken naar de mondiale ontwikkelingen, vindt Schoonderbeek. "Het communistische China werkte op basis van de planeconomie met vijfjarenplannen. Nog steeds werkt men daar zo en dit is heel belangrijk voor ons. China wil namelijk in 2025 een producerende grootmacht zijn en gaat daarvoor sterk inzetten op robots: ze gaan ze bouwen, ze gaan ze kopen en ze gaan ze gebruiken. In 2020 wil China al honderdduizend robots bouwen en er bovendien vierhonderdduizend kopen - in 2015 waren dat er nog maar 75 duizend. Bedenk dat het Duitse bekende robotmerk Kuka inmiddels door de Chinezen is opgekocht. In het jaar 2016 zijn in China negentigduizend nieuwe robots in gebruik genomen, een derde deel van wat er in dat jaar op de hele wereld aan robots is verkocht. De vraag is nu dus: laten wij ons inhalen of proberen wij de ontwikkelingen in China bij te houden? In ieder geval willen wij bij Windesheim onze industrie helpen bij het laatste."

 

Minor IAR

De Zwolse Hogeschool heeft al een minor ‘Industrial Automation & Robotics' operationeel. "Een minor is een keuzedeel van een half jaar en er zijn zo'n honderd studenten per jaar die deze minor volgen. Zij komen van de opleidingen werktuigbouw, elektrotechniek of ICT. De betrokken studenten leren in deze minor een robot en een PLC te programmeren en applicaties te realiseren. En onze visie is daarbij steeds dat het industrieel moet zijn en dat betekent dat onze toetsing relatief simpel is: laat maar zien dat het werkt. Zo'n benadering vinden studenten wel leuk en in mijn beleving leren ze er ook het meeste van. In de minor krijgen ze tien weken les en tien weken de tijd om binnen een bedrijf een opdracht uit te voeren."

 

Associate degree

Schoonderbeek zet ook de opleiding voor een associate degree op, dit is een opleiding tussen niveau 4 (mbo) en niveau 6 (hbo). "In ons geval wordt het een tweejarige deeltijdopleiding rond Industriële Automatisering en Robotica. We hebben het niet zelf bedacht, moet ik eerlijk zeggen. Er zit een club van bedrijven achter deze opleiding, het betreft bedrijven die samenwerken in het Fieldlab Industrial Robotics."

 

Driehoek

Windesheim is bezig met diverse opleidingscomponenten. "Er zijn studenten die opdrachten uitvoeren bij bedrijven, we hebben onze minor en we hebben stages en afstuderen. Veel bedrijven worstelen met vragen en daarbij kunnen wij ze helpen via toegepast onderzoek. Dan ontstaat er een driehoek tussen de docent-onderzoeker, de student en de ondernemer. Een docent-onderzoeker moet z'n hele werkzame leven up-to-date blijven in zijn vakgebied en wie bekend is met techniek, begrijpt dat dit nogal een uitdaging is en het doen van onderzoek helpt hier bij. Dan komt het belang van de student: die wil een goeie opleiding krijgen maar die wil ook iets doen waar het bedrijfsleven op zit te wachten. En dan is er natuurlijk de betrokken ondernemer: die wil groeien en daarvoor heeft hij nieuw personeel nodig. Zijn onderneming moet mee in alle ontwikkelingen en innovaties en bij sommige vraagstukken kan men best hulp gebruiken. Die hulp kan de ondernemer krijgen via samenwerking in de projecten voor toegepast onderzoek. De docent-onderzoeker heeft de specialisatie, de student heeft de tijd en de ondernemer doet zijn voordeel met de uitkomsten."

Gerelateerd nieuws

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Bouw machines die gebruiker niet wil manipuleren

‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’

Machines worden steeds geavanceerder en meer geautomatiseerd. Ze produceren sneller terwijl de machineveiligheid gegarandeerd moet blijven. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle mechanische en elektrische eisen voldoet? En…

Gewijzigde versie NEN 3140 en NEN 3840 gepubliceerd

Gewijzigde versie NEN 3140 en NEN 3840 gepubliceerd

De normen voor de bedrijfsvoering van elektrische installaties, NEN 3140 (laagspanning) en NEN 3840 (hoogspanning), zijn gewijzigd. Dit zijn de normen voor werken aan elektrische installaties.

Laatste nieuws

Eíndelijk in evenwicht met je robotstaart

Eíndelijk in evenwicht, dankzij robotstaart (video)

Altijd al last gehad van evenwichtsproblemen? Dan kun je nu een robotstaart aangespen die helpt om je in balans te houden. Misschien ook handig voor werken op hoogte en onder rare hoeken. Zoals in de industrie.

Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-zwerfplastic

Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-plastic (video)

In Amsterdam wordt momenteel een fabriek gebouwd die dagelijks 96 ton afvalplastic gaat omzetten in transportbrandstof. Op jaarbasis levert dat ongeveer 35 miljoen liter brandstof op.

 Drones leveren auto-onderdelen aan Seat-fabriek (video)

Drones leveren auto-onderdelen aan Seat-fabriek (video)

Seat gaat drones inzetten om de flexibiliteit van haar productielijn te verbeteren. De drones zullen auto-onderdelen vervoeren tussen het logistieke centrum en de Seat-fabriek twee kilometer verderop.

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL