EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

EUVL-uitvinders in de race voor European Inventor Award

24 april 2018 om 11:56 uur -

EUVL-uitvinders in de race voor European Inventor Award

Ingenieur Erik Loopstra en natuurkundige Vadim Banine zijn genomineerd voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Ze zijn genomineerd voor hun rol bij de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet Lithography (EUVL) microchipfabricage. De prijswinnaars worden 7 juni bekendgemaakt.

De innovatieprijzen van het EOB omvatten 5 categorieën en in totaal 15 finalisten. Loopstra en Banine, die allebei al twee decennia bij ASML werken, zijn genomineerd in de categorie ‘Industrie' voor hun onderscheidende bijdrage aan de ontwikkeling van EUVL. Het EOB noemt de ontwikkeling van EUVL ‘een grote stap voorwaarts'.


EUVL-machines etsen met hoogenergetische lasers details op nanoschaal in silicium-wafers voor de productie van microchips. De techniek bespaart chipmakers tijd en geld in de productie van de volgende generaties microchips die innovaties op het gebied van consumentenelektronica, gezondheid, entertainment, zelfrijdende auto's, robotica en kunstmatige intelligentie mogelijk moeten maken. ASML heeft de eerste 3 EUVL-machines vorig jaar verkocht en verwacht er dit jaar 30 uit te leveren.


Erik Loopstra is al meer dan 25 jaar systeemengineer bij ASML en studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Momenteel werkt Loopstra aan de volgende generatie optische systemen voor EUVL bij ASML-leverancier ZEISS in Duitsland.


De natuurkundige Vadim Banine deed twee jaar postdoctoraal onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar hij ook promoveerde. In 1996 ging hij bij ASML werken. Sindsdien past hij zijn wetenschappelijke inzichten toe op het realiseren van technologische doorbraken in EUVL.

Gerelateerd nieuws

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium: de Europese Commissie heeft de ERC Starting Grants weer toegekend en 6 gingen er naar Nederlands engineering-gerelateerd onderzoek.

Robotdraad glibbert door de hersenen

Robotdraad glibbert door de hersenen (video)

MIT-ingenieurs hebben een magnetisch bestuurbare, draadachtige robot ontwikkeld die door nauwe, kronkelende paden kan glijden, zoals het vaatstelsel van de hersenen.

Laatste nieuws

Zweedse auto's rijden op hout dankzij Nederlandse innovatie

Zweedse auto's rijden op hout dankzij Nederlandse innovatie

Dankzij een Nederlandse vinding gaan in Zweden binnenkort auto’s rijden op benzine gemaakt van houtafval, zoals zaagsel. TechnipFMC en BTG-BTL gaan in dit Scandinavische land een fabriek ontwerpen en bouwen waar van…

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Aan het MIT is een methode ontwikkeld om met standaard 3D-printers apparaten te produceren waarin de elektronica al is ingebed. De onderzoekers gebruiken filamenten met ingebedde circuits om complexe vormen af te drukken…

De puzzel van 3D-betonprinten: van laagjes naar bruggen

De puzzel van 3D-betonprinten: van laagjes naar bruggen

De belofte van bouwen met een 3D-betonprinter is groot: vormvrijheid, gepersonaliseerde ontwerpen, sneller bouwen, en duurzaamheid. Niet gek daarom dat de laatste jaren wereldwijd allerlei initiatieven op dit gebied…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL