11 mei 2014 om 16:36 uur - Enschede
Alle studenten van de Universiteit Twente konden zich de afgelopen maanden voor deze verkiezing aanmelden. Daarnaast was het voor iedereen mogelijk een student te nomineren. Een selectie van twaalf studenten (van twaalf verschillende technische opleidingen) is vervolgens gemaakt op basis van motivatiebrieven die de genomineerden moesten insturen. Deze finalisten streden om de titel ‘Techniekstudent van het Jaar.' Behalve Tom, Bram en Rolf waren dit Yorick Birkhölzer (namens de opleiding Advanced Technology), Evthimios Karaliolios (Civiele Techniek), Stefan Witkamp (Creative Technology), Robin Buijs (Electrical Engineering), Ruben Borgonjen (Industrieel Ontwerpen), Ralph van Zwieten (Technische Bedrijfskunde), Joris van Dijk (Technische Geneeskunde), Jaap Nieland (Technische Natuurkunde) en Joni Terpstra (Werktuigbouwkunde).
De verkiezing was opgedeeld in drie ronden. De eerste ronde was een ‘technische IQ-test.' Hierbij werd in een vijftigtal vragen duidelijk hoe het gesteld was met het technisch inzicht, de rekenkwaliteiten, het taalinzicht en het geheugen van de finalisten. Sommige van hen scoorden verbluffend hoog op deze test. Ook in het publiek bleken echter ware techniekgenieën te zitten - de toeschouwers konden hun antwoorden op de test bij de organisatie inleveren en voor de hoogste scores uit het publiek lagen mooie prijzen klaar. Uiteindelijk won oud UT-student Timco Visser een cadeaubon van 50 euro en mocht Kevin Hofhuis (Advanced Technology) een gratis lidmaatschap van het KIVI in ontvangst nemen. Bij de kandidaten ging Bram Leenders na de eerste ronde glorieus aan kop, op de voet gevolgd door Stefan Witkamp.
Na een korte pauze moesten de kandidaten in de tweede ronde een proeve van analytische bekwaamheid afleggen. In een serie van spectaculaire experimenten, afgewisseld met inzichtsvragen, werden verklaringen voor verschillende natuurwetenschappelijke (en zelfs sociale) verschijnselen gezocht. Ook de zogenoemde ‘vuurtornado' - die een week voor de verkiezing nog furore maakte in het TV-programma De Wereld Draait Door - was bij deze experimenten aanwezig, terwijl veel van de kandidaten juist met koude rillingen zullen terugdenken aan de stikstofwolk die de zaal een tijdje onveilig maakte. Of was het nou een waterdampwolk?
Aan de kandidaten de opdracht om hier uitsluitsel over te geven. Een experiment waarbij alle aanwezigen het aantal spekjes in een snoeppot moesten raden bewees de ‘wet van de grote getallen': als een aanzienlijke groep mensen onafhankelijk wordt gevraagd een schatting te maken, blijkt het gemiddelde van alle antwoorden in overeenstemming te zijn met het werkelijke aantal. Na afloop van de tweede ronde bleek het verklarend vermogen van Rolf Postma en Robin Buijs bijna perfect te zijn: zij behaalden bij deze ronde veruit de meeste punten van alle kandidaten.
In de derde en beslissende ronde was het eindelijk tijd voor de finalisten om van hun stoel te komen. In presentaties van drie minuten had elk van hen de taak het publiek en de jury ervan te overtuigen dat zij toch echt de titel ‘Techniekstudent van 2014' verdienden. De vakjury bestond uit Micaela dos Ramos (directeur van KIVI), Miriam Luizink (technisch-commercieel directeur van het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie), Ton Beune (programmadirecteur Techniekpact Twente) en Jaap Beernink (voorzitter Technologie Kring Twente). Nadat het iedereen duidelijk was dat alle finalisten de titel eigenlijk wel verdienden, ging de jury toch in beraad om de winnaar van deze ronde aan te wijzen. Ook de toeschouwers werden gevraagd hun favoriet kenbaar te maken. Dit leidde ertoe dat de presentaties van Ruben Borgonjen, Yorick Birkhölzer en Tom Lankhorst met de hoogste puntenaantallen beloond werden.
Nadat iedereen even was bijgekomen van de presentaties, was het tijd om de balans op te maken. Tom Lankhorst bleek uiteindelijk in totaal de meeste punten vergaard te hebben en mocht de cheque van 750 euro in ontvangst nemen. Bram Leenders en Rolf Postma (respectievelijk de nummers twee en drie) kwamen net te kort, maar het verschil was minimaal. Tijdens de afsluitende borrel in borrelkelder Diepzat was iedereen het er wel over eens dat alle finalisten als uitzonderlijke techniekstudenten beschreven kunnen worden en dat we in de toekomst nog veel van deze studenten zullen gaan horen. Alle finalisten kregen dan ook een gratis lidmaatschap van het Kivi mee naar huis.
Meer informatie over de verkiezing Techniekstudent van het Jaar en Kivi Students Twente is te vinden op http://www.vtsj.nl/
Gerelateerd nieuws
Iedereen kan vanaf nu stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs, waarvoor dit jaar drie ingenieurs uit Oost-Nederland zijn genomineerd. De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt…
Als water en olie, in een sterke turbulente stroom, een emulsie vormen, kunnen druppels van water-in-olie ontstaan of juist druppels van olie-in-water. Het omslagpunt tussen die twee fasen is spectaculair, laten…
Bij het testen van een prototype-aandrijving kwamen twee medewerkers van een bedrijf uit Gouda om. De rechtbank veroordeelt het bedrijf uit Gouda tot het betalen van een boete van 60.000 euro. Het samenwerkende bedrijf…
Laatste nieuws
De laatste weken zijn drie Nederlandse instanties aan de slag gegaan met een Spot robothond. Perron038 laat Zwolse studenten zijn nut voor de maak onderzoeken, Antea-medewerkers krijgen er één als collega, en Leica…
Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Dat is gericht, met actieve ondersteuning…
Toadi is een autonome robot die overdag je gras maait en 's nachts je eigendom bewaakt. Na 4 jaar ontwikkeling is Toadi klaar en bereidt zijn Belgische moeder zich voor om de maairobot half maart officieel te…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Kennis meest gelezen