EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Tom Lankhorst verkozen tot Techniekstudent van het Jaar 2014

11 mei 2014 om 16:36 uur - Enschede

Winnaar Tom Lankhorst (links) met organisator Ton Nguyen, voorzitter van Kivi Students Twente. (foto: UT Nieuws Arjan Reef)

Tom Lankhorst (bachelorstudent Biomedische Technologie) is verkozen tot Techniekstudent van het Jaar van de Universiteit Twente (UT). Kivi Students Twente, de studentenafdeling Twente van de landelijke ingenieursvereniging Koninklijk Instituut van Ingenieurs (Kivi), organiseerde de tweede editie van deze jaarlijkse verkiezing. Tom Lankhorst kreeg de prestigieuze prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van € 750, uit handen van presentator Peter Timmerman en Kivi Students-voorzitter Ton Nguyen. De tweede plaats ging naar Technisch Informaticus Bram Leenders. Hij won een ballonvaart over Enschede. Rolf Postma (Scheikundige Technologie) ging met de derde prijs (indoor skydiven) aan de haal.

 

Alle studenten van de Universiteit Twente konden zich de afgelopen maanden voor deze verkiezing aanmelden. Daarnaast was het voor iedereen mogelijk een student te nomineren. Een selectie van twaalf studenten (van twaalf verschillende technische opleidingen) is vervolgens gemaakt op basis van motivatiebrieven die de genomineerden moesten insturen. Deze finalisten streden om de titel ‘Techniekstudent van het Jaar.' Behalve Tom, Bram en Rolf waren dit Yorick Birkhölzer (namens de opleiding Advanced Technology), Evthimios Karaliolios (Civiele Techniek), Stefan Witkamp (Creative Technology), Robin Buijs (Electrical Engineering), Ruben Borgonjen (Industrieel Ontwerpen), Ralph van Zwieten (Technische Bedrijfskunde), Joris van Dijk (Technische Geneeskunde), Jaap Nieland (Technische Natuurkunde) en Joni Terpstra (Werktuigbouwkunde).

 

Technische IQ-test

De verkiezing was opgedeeld in drie ronden. De eerste ronde was een ‘technische IQ-test.' Hierbij werd in een vijftigtal vragen duidelijk hoe het gesteld was met het technisch inzicht, de rekenkwaliteiten, het taalinzicht en het geheugen van de finalisten. Sommige van hen scoorden verbluffend hoog op deze test. Ook in het publiek bleken echter ware techniekgenieën te zitten - de toeschouwers konden hun antwoorden op de test bij de organisatie inleveren en voor de hoogste scores uit het publiek lagen mooie prijzen klaar. Uiteindelijk won oud UT-student Timco Visser een cadeaubon van 50 euro en mocht Kevin Hofhuis (Advanced Technology) een gratis lidmaatschap van het KIVI in ontvangst nemen. Bij de kandidaten ging Bram Leenders na de eerste ronde glorieus aan kop, op de voet gevolgd door Stefan Witkamp.

 

Analytische bekwaamheid

Na een korte pauze moesten de kandidaten in de tweede ronde een proeve van analytische bekwaamheid afleggen. In een serie van spectaculaire experimenten, afgewisseld met inzichtsvragen, werden verklaringen voor verschillende natuurwetenschappelijke (en zelfs sociale) verschijnselen gezocht. Ook de zogenoemde ‘vuurtornado' - die een week voor de verkiezing nog furore maakte in het TV-programma De Wereld Draait Door - was bij deze experimenten aanwezig, terwijl veel van de kandidaten juist met koude rillingen zullen terugdenken aan de stikstofwolk die de zaal een tijdje onveilig maakte. Of was het nou een waterdampwolk?

 

Aan de kandidaten de opdracht om hier uitsluitsel over te geven. Een experiment waarbij alle aanwezigen het aantal spekjes in een snoeppot moesten raden bewees de ‘wet van de grote getallen': als een aanzienlijke groep mensen onafhankelijk wordt gevraagd een schatting te maken, blijkt het gemiddelde van alle antwoorden in overeenstemming te zijn met het werkelijke aantal. Na afloop van de tweede ronde bleek het verklarend vermogen van Rolf Postma en Robin Buijs bijna perfect te zijn: zij behaalden bij deze ronde veruit de meeste punten van alle kandidaten.

 

Vakjury

In de derde en beslissende ronde was het eindelijk tijd voor de finalisten om van hun stoel te komen. In presentaties van drie minuten had elk van hen de taak het publiek en de jury ervan te overtuigen dat zij toch echt de titel ‘Techniekstudent van 2014' verdienden. De vakjury bestond uit Micaela dos Ramos (directeur van KIVI), Miriam Luizink (technisch-commercieel directeur van het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie), Ton Beune (programmadirecteur Techniekpact Twente) en Jaap Beernink (voorzitter Technologie Kring Twente). Nadat het iedereen duidelijk was dat alle finalisten de titel eigenlijk wel verdienden, ging de jury toch in beraad om de winnaar van deze ronde aan te wijzen. Ook de toeschouwers werden gevraagd hun favoriet kenbaar te maken. Dit leidde ertoe dat de presentaties van Ruben Borgonjen, Yorick Birkhölzer en Tom Lankhorst met de hoogste puntenaantallen beloond werden.

 

Nadat iedereen even was bijgekomen van de presentaties, was het tijd om de balans op te maken. Tom Lankhorst bleek uiteindelijk in totaal de meeste punten vergaard te hebben en mocht de cheque van 750 euro in ontvangst nemen. Bram Leenders en Rolf Postma (respectievelijk de nummers twee en drie) kwamen net te kort, maar het verschil was minimaal. Tijdens de afsluitende borrel in borrelkelder Diepzat was iedereen het er wel over eens dat alle finalisten als uitzonderlijke techniekstudenten beschreven kunnen worden en dat we in de toekomst nog veel van deze studenten zullen gaan horen. Alle finalisten kregen dan ook een gratis lidmaatschap van het Kivi mee naar huis.

 

Meer informatie over de verkiezing Techniekstudent van het Jaar en Kivi Students Twente is te vinden op http://www.vtsj.nl/

Gerelateerd nieuws

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk (video)

Een team van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (Saes, VS) heeft een op origami geïnspireerd ontwerp ontwikkeld voor opblaasbare constructies die bljiven staan zonder constante…

Eerste bewoner 3D-betongeprint huis in Eindhoven krijgt de sleutel

Eerste 3D-betongeprint huis in gebruik in Eindhoven (video)

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft 30 april de sleutel gekregen. Het Eindhovense huis kent een geheel eigen vormgeving, dankzij uitgebreide R&D om de vormvrijheid van…

'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

'Helft Belgische maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

De helft van de Belgische maakbedrijven vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit een studie over cyberveiligheid in de maakindustrie waaraan zevenenzeventig bedrijven deelnamen.

Laatste nieuws

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk (video)

Een team van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (Saes, VS) heeft een op origami geïnspireerd ontwerp ontwikkeld voor opblaasbare constructies die bljiven staan zonder constante…

Opnieuw Nederlandse finalist European Inventor Award

Nederlandse uitvinder stabiele loopplank in finale European Inventor Award (video)

De Nederlandse ingenieur, ondernemer en uitvinder Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021. Hij is een van de finalisten in de categorie Industrie. Dat maakte het Europees Octrooibureau (EOB…

Kijk hoe robots de productie van windturbines versnellen

Kijk hoe robots de productie van windturbines versnellen (video)

Robots kunnen de krachtige magneten die nodig zijn in windturbines in 55 seconden in de elektrische generatoren plaatsen. Een mens doet hier een uur over - en loopt daarbij het risico zijn vingers te beknellen.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL