EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Challenger-klokkenluider overleden

10 februari 2012 om 22:31 uur - Nephi, VS

Boisjoly bestudeert een model van de gewraakte O-ringen op een bijeenkomst in 1991.

Roger Boisjoly, de engineer die zijn werkgever vooraf waarschuwde voor de materiaalfout die uiteindelijk leidde tot de Challenger-ramp, is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn dood, op 6 januari, werd pas begin deze maan bekend gemaakt door een uitvaartbedrijf in zijn woonplaats Nephi in de staat Utah (VS).

Boisjoly schreef zes maanden voor de lancering al een onheilspellende memo aan zijn leidinggevenden bij Morton Thiokol. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor het vervaardigen van booster-raketten voor de shuttle. Boisjoly vertelde het bedrijf in de brief dat koud weer de afdichting kon verzwakken die twee onderdelen van de raketmotoren met elkaar verbond. Doordat deze zogeheten O-ringen geen verzegeling meer konden bieden, was de kans groot dat vlammen van de motor de behuizing van de raket konden bereiken.

 

Onnodige tragedie

Later, in de nacht voorafgaand aan de lancering, smeekte Boisjoly, samen met vier andere engineers, zijn leidinggevenden om de lancering uit te stellen omdat de temperaturen beneden het vriespunt waren gedaald. De waarschuwing werd in de wind geslagen en de Challenger explodeerde 73 seconden na de lancering. Zeven mensen, inclusief lerares Christa McAuliffe, vonden de dood.

Na de ramp met de Challenger, op 28 januari 1986, kwam de reputatie van NASA onder vuur te liggen en werd het gevaar van de ruimtevaart aandacht van publiek debat.

Boisjoly heeft de lancering van de Challenger niet durven kijken, zo zeker was hij ervan dat de shuttle zou ontploffen. Hij stierf op 6 januari 2012 aan de gevolgen van kanker. Boisjoly laat zijn 49-jarige vrouw Roberta en twee dochters achter.

Gerelateerd nieuws

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

Simon Evans wint eerste race race in de Jaguar I-Pace eTrophy

Simon Evans wint eerste race race in de Jaguar I-Pace eTrophy (video)

Simon Evans heeft in Saudi-Arabië de eerste race gewonnen in de Jaguar I-Pace eTrophy, het eerste kampioenschap op basis van elektrisch aangedreven productieauto's. De race vond plaats in de historische omgeving…

BigRep 3D-print complete motor

BigRep 3D-print complete motor (video)

’s Werelds eerste 3D geprinte motor is een feit. Afgezien van de elektronica, komt de Nera geheel en al uit de 3D-printer. Ook de – luchtvrije – banden.

Laatste nieuws

Chemici lossen hardnekkig katalysatorprobleem op na vier decennia

Hardnekkig katalysatorprobleem na vier decennia opgelost

Leidse en Eindhovense scheikundigen hebben na decennia de discussie beëindigd over het juiste model voor de eenvoudigste chemische reactie in heterogene katalyse, die essentieel is voor brandstofcellen. Met behulp van…

Kunstmatige long maakt brandstof van water

Kunstmatige long maakt brandstof van water

Onderzoekers van de Stanford universiteit zijn erin geslaagd om de werking van de long te kopiëren in een elektrokatalytisch mechanisme waarmee water energiezuinig kan worden gesplitst in waterstof en zuurstof. Dit…

100x sneller 3D-printen met licht

100x sneller 3D-printen met licht (video)

3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL