EO

Hoog rendement als basis-ingrediënt - Learnshop op Event Efficiënt Aandrijven

08 oktober 2019 om 14:47 uur -

Marcel Zevenbergen is geboeid door de ‘magie van elektromotoren'

De energiekosten van vrijwel alle elektromotoren die intensief worden gebruikt, evenaren binnen 1 tot 6 maanden de aanschafkosten. Op basis van een realistische levensduur van 10 tot 15 jaar, bedraagt de aanschafprijs van een elektromotor gemiddeld niet meer dan 5% van de totale eigendomskosten. Het energieverbruik daarentegen bedraagt gemiddeld 92% van de totale eigendomskosten. De resterende 3% wordt uitgegeven aan onderhoud en reparatie, maar laat u niet verassen door een defecte motor. De kosten van ongeplande stilstand kunnen behoorlijk oplopen.

Business development manager Marcel Zevenbergen van ABB Motion spreekt op Event Efficiënt Aandrijven over het rendement van elektromotoren.

 

Door ABB:

 

In veel Nederlandse fabrieken staan oudere tot zeer oude motoren te draaien. Deze motoren hebben over het algemeen een veel lager rendement dan de huidige generatie elektromotoren die voldoen aan klasse IE4 of hoger. Naar schatting is slechts 20% van alle elektromotoren in de industrie momenteel voorzien van frequentieregeling. Veel pompinstallaties draaien nog altijd tegen een gedeeltelijk afgesloten afsluiter en ook bij ventilatoren en compressoren zien we nog altijd energieverslindende vormen van procesregeling terug.

 

Terugverdientijd nog korter

Efficiëntere aandrijvingen verdienen zichzelf zonder enige subsidie terug. Met de stimuleringsmaatregelen van de Nederlandse overheid wordt de terugverdientijd alleen maar korter. De EIA- regeling (energie investeringsaftrek) stimuleert het gebruik van elektromotoren met een rendementsklasse IE4 (of hoger). Bij motoren die zijn ontworpen voor toerenregeling geldt deze subsidie ook voor de toerenregeling. Denk hierbij aan IE4/IE5 synchroon reluctantiemotoren (SynRM) met bijbehorende frequentieomvormers. De rendementsverschillen tussen kortsluitankermotoren en deze motoren kunnen behoorlijk oplopen. Met name bij veelvoorkomend deellastbedrijf.

 

Bekijk hier de introductievideo van het bedrijf:
Contactgegevens
Bedrijfsnaam
ABB
Adres
Hoge Wei 27
Postcode, Plaats
1930, ZAVENTEM
Telefoon
+32-2-7186311
Fax
+32-2-7186666
Website
http://www.abb.be
E-mail
info@be.abb.com
Meer informatie
Bedrijfsprofiel
 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden