EO

TU/D bouwt lab voor duurzame elektriciteitsvoorziening

24 september 2019 om 15:17 uur -

Eind 2020 is het ESP Lab klaar. Dan beschikt de TU Delft over een unieke laboratoriumfaciliteit en mogelijkheden voor nieuwe onderzoeken. Om de start van de werkzaamheden te vieren, vond 19 september een kick-off plaats.

Om de klimaatdoelen te halen moet Nederland veel meer stroom uit zon en wind gaan halen. Maar is ons elektriciteitsnet daar eigenlijk wel klaar voor? Nee. Om deze uitdaging te tackelen, bouwt de TU Delft momenteel het Electrical Sustainable Powerlab (ESP Lab).

John Schmitz, decaan van de faculteit waar het nieuwe laboratorium straks verrijst, onderstreept de noodzaak van het lab: "Vorig jaar was slechts 15% van het Nederlandse stroom afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Dat moet in 2030 zo'n 70% zijn. Maar een toekomstig stroomnet waaraan constant fluctuerende bronnen zoals zonnepanelen en windturbines, of meer energievragende warmtepompen, wijkbatterijen en elektrische auto's gekoppeld zijn, is enorm kwetsbaar. Het raakt makkelijk overbelast. Daarom is het belangrijk om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst. Dat gaan wijet onze industriële en academische partners in het ESP Lab doen."

 

Snel acterende schakelaars

"Omdat het aanbod van elektriciteit steeds meer van het weer afhangt, wordt het ingewikkelder om alles in goede banen te leiden", stelt hoogleraar Miro Zeman. "Snel acterende schakelaars zouden bijvoorbeeld een oplossing kunnen bieden. Met zulke schakelaars kan worden voorkomen dat verstoringen ineens een hele regio platleggen. Maar diezelfde schakelaars kunnen ook voor verstoringen in het elektriciteitsnet zorgen wat weer tot instabiliteit leidt. Dat moet dus eerst worden getest. Daarnaast is het belangrijk om het netwerk nauwkeurig te monitoren en dat betekent heel veel gegevens verzamelen. Met die gegevens krijgen wij straks meer grip op de opwekking en het verbruik van elektriciteit."

 

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden