EO

Spinozapremie voor Ronald Hanson

24 juni 2019 om 10:32 uur -

Ronald Hanson

Ronald Hanson van de TU Delft is winnaar van een NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Ook Bas van Bavel, Yvette van Kooyk en Amina Helmi (Spinoza) vielen in de prijzen. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers ontvangen deze premies voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk.
Ronald Hanson (1976) is hoogleraar Quantumfysica aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech. Hij is gefascineerd door een uitzonderlijk fenomeen dat verstrengeling heet. Twee met elkaar verstrengelde deeltjes gedragen zich als één enkel deeltje, ook als ze ver uit elkaar zijn. Deze verstrengeling is een belangrijke voorwaarde voor de werking van toekomstige kwantumcommunicatie, kwantumcryptografie en kwantumcomputers.


Hanson deed meerdere belangrijke experimenten die een toekomstig onkraakbaar kwantuminternet dichterbij brengen. Zijn aanpak leidde onder meer tot een opzienbarend experiment waarin hij deeltjes met elkaar wist te verstrengelen die meer dan een kilometer van elkaar verwijderd waren, en waarin hij informatie kon teleporteren van het ene deeltje naar het andere.


"Een natuurkundig fenomeen wordt pas tastbaar als je het voor je ogen ziet gebeuren. Het unieke van deze tijd is dat dat ook kan. We zijn lang beperkt geweest tot het passief observeren van kwantummechanische effecten. Nu kunnen we zelf bepalen wat er gebeurt. Zo kun je niet alleen fundamentele experimenten doen die eerder niet mogelijk waren, je kunt ook kijken wat je er in praktische zin mee kunt."

 

QuTech

Hanson behaalde zijn bul in de technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1999 en promoveerde in 2005 in Delft. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Ronald Hanson bijgedragen aan het opstuwen van de kwantumwetenschap. Hij was verder een van de initiatiefnemers van het onderzoeksinstituut QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, gericht op toekomstige toepassingen van de kwantumwetenschap.


Hanson, die al meerdere prestigieuze prijzen gewonnen, weet succesvolle onderzoeksvelden te identificeren, daar mensen voor te motiveren en er fondsen voor te werven. Hij heeft meer dan 75 publicaties op zijn naam staan, waarvan 13 in Nature en Science. Als autoriteit op het gebied van kwantumwetenschap wordt hij bovendien vaak gevraagd als spreker of als expert, zowel voor wetenschappelijke doeleinden als voor een breder publiek.

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden