EO

Gasnet krijgt digitaal gastransportmanagementsysteem

08 mei 2019 om 09:18 uur -

Slochteren in 1963, ver voor het digitale tijdperk. Foto: Joop van Bilsen, Anefo (Nationaal Archief )

Gasunie en Accenture hebben het nieuwe gastransportmanage- mentsysteem GTMS ontwikkeld en geïmplementeerd om het Nederlandse gasnet, waarmee Gasunie aardgas, waterstof en biogas transporteert, beter te besturen.

Het systeem bevindt zich in het hart van de kritische en complexe gasinfrastructuur van Nederland en voorziet de centrale commandopost en het onderhoudspersoneel 24 uur per dag van nauwkeurige informatie op het juiste moment. Op basis van software van Schneider Electric maakt GTMS het mogelijk om het Nederlandse gasnet te monitoren en te besturen.


Accenture werkte nauw samen met Gasunie om het nieuwe digitale systeem te ontwerpen, te bouwen en in gebruik te nemen. Dit proces omvatte ook het implementeren van de digitale architectuur en de migratie van data uit het vorige systeem.


GTMS omvat nieuwe Supervisory Control and Data Acquisition-functies (Scada) en Gas Management System-functies (GMS) die alle communicatie op afstand met Gasunie-stations faciliteren. Dit is vergelijkbaar met Distribution Management Systems (DMS) en Energy Management Systems (EMS) in elektriciteitsnetwerken. GTMS presenteert de opgehaalde informatie op een begrijpelijke manier en voorziet operators van de benodigde informatie voor het efficiënt beheren van het gasnet vanuit de centrale commandopost in Groningen. Dit draagt bij aan een zo veilig mogelijk transport van (aard)gas in Nederland.


GTMS voorziet Gasunie van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling. Op die manier is Gasunie in staat haar activiteiten te verbeteren en onderhoud efficiënter uit te voeren. GTMS is geïntegreerd met Gasunie's geografische-informatiesysteem dat gebruikmaakt van één bron voor assetdata (inclusief gasleidingen, compressors en kleppen) om zo een netwerkmodel van het systeem te creëren, dat fungeert als digitale kopie (digital twin) van het fysieke netwerk.


Als onderdeel van het programma leverde Accenture ook verandermanagementservices om gebruikersgroepen - zoals de operators en data- en IT-onderhoudsteams - te helpen voorbereiden op het werken met de nieuwe systemen.


Roy Ikink, Managing Director Resources bij Accenture in Nederland: "Het nieuwe systeem is eenvoudiger te onderhouden en de flexibiliteit ervan maakt het voor Gasunie makkelijker om in te spelen op toekomstige veranderingen."

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden