EO

Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van ASML

11 april 2019 om 09:54 uur -

Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van ASML

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van ASML. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De schade loopt in de honderden miljoenen euro's.

De spionnen werkten jarenlang in de ASML-vestiging in het Amerikaanse San Jose en kopieerden daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen. Die werden doorgesluisd naar de Chinese start-up XTAL - dat vervolgens grote klanten, waaronder Samsung, wegkaapte bij ASML. Dit leidde tot wantrouwen bij de Nederlanders; eind 2018 werd XTAL veroordeeld tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar.


Probleem is: hoe nu verder. China is een belangrijke groeimarkt voor ASML, dat tot nu toe vertrouwt op zijn technologische voorsprong en de beloften van hooggeplaatste Chinese ambtenaren die kopieergedrag laken. Volgens China-kenners is dit echter een lachertje: het land heeft nog nooit blijk gegeven van respect voor intellectueel eigendom en de meerjarenstrategie Made in China 2025 dicteert dat China een hoofdrol moet krijgen in de halfgeleidersector.


Tegelijkertijd oefent Amerika steeds meer protectionistische druk uit. En één van de belangrijke onderdelen van de EUV-machines - de lichtbron - is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Cymer dat ASML in 2012 overnam. De technologie is ontwikkeld voor het Star Wars-programma en valt zodoende onder het Wassenaar Arrangement, een akkoord over de beperking van de export van technologieën die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.


De vraag lijkt dus: zwicht Veldhoven voor druk of angst, wordt het voorzichtig, of blijft het vertrouwen?

 

 

Bron: Financeel Dagblad

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden