EO

Aanpak dieselmotoremissie wint Goede Praktijken Competitie

18 maart 2019 om 09:47 uur -

Prijsuitreiking aan Volandis. Foto: Bart Maat

Bij de verbranding van diesel komen gassen en deeltjes vrij: dieselmotoremissie (DME). DME kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Een algeheel geldende grenswaarde ontbreekt echter nog, evenals adequate kennis bij bedrijven. Met het A(rbouw)blad DME, gebaseerd op afspraken tussen werkgevers-en werknemersorganisaties, biedt Volandis een overzicht van maatregelen die kunnen worden genomen, op volgorde van de arbeidshygiënische Stop-strategie. Het kennis-en adviescentrum voor de bouw en infrastructuur won hiermee de finale de Goede Praktijken Competitie in de categorie grote bedrijven.

De jury roemt de gezamenlijke aanpak van werkgevers en werknemers waardoor er veel draagvlak bestaat voor de aangedragen oplossingen. "Het feit dat de maatregelen in zowel grote als kleine organisaties en bedrijven toepasbaar zijn en ook gebruikt kunnen worden in andere sectoren motiveert extra om bekendheid te geven aan deze goede praktijk."


De prijs werd uitgereikt tijdens het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival. Het doel van de competitie is om organisaties die de risico's in verband met gevaarlijke stoffen op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen ter inspiratie voor anderen. De inzendingen werden beoordeeld door een deskundige en breed samengestelde jury, waarin overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties meebeslisten.

 

Bescherming tegen kwartsstof aan aardappelen

Akkerbouwbedrijf Mansholt in samenwerking met Stigas werd met haar maatregelen tegen stofblootstelling bij het sorteren van aardappelen verkozen als winnaar in de categorie mkb (<100 werknemers) en sleepte tevens de publieksprijs binnen. In de akkerbouw staan medewerkers bloot aan stof dat aan aardappelen kleeft. Voor een deel gaat het om het kankerverwekkende kwartsstof. Om de gezondheidsschade te minimaliseren heeft Mansholt meerdere maatregelen genomen: een aardappel-sorteerinstallatie met een overdruksysteem, een speciale lopende band waarmee het meeste stof verwijderd wordt voordat de aardappels in bewerking komen, de inzet van een zuig-veegmachine om de vloeren stofvrij te maken en de toepassing van een grote stofafzuiging. De jury is onder de indruk van het feit dat het bedrijf zoveel verschillende maatregelen treft om haar medewerkers in een veilige omgeving te laten werken. "Dit is een voorbeeld van een klein bedrijf dat met beperkte middelen voortdurend werkt aan een gezonde werkomgeving voor zijn medewerkers."


Met hun winst zijn Volandis en Mansholt nu de Nederlandse inzending voor de European Good Practice Award, de Europese finale die aankomende november in Bilbao (Spanje) plaatsvindt.

 

Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

Op het Gevaarlijke stoffen Innovatiefestival deelden bedrijven, onderzoekers en experts hun kennis en ervaring op het gebied van de hiërarchisch geordende arbeidshygiënische Stop-strategie: Substitutie van gevaarlijke stoffen, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen en Persoonlijke beschermingsmiddelen. Het festival werd georganiseerd in het kader van de campagne 'Werken met Gezond Verstand = Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen' van het ministerie van SZW. Met deze campagne vraagt het ministerie aandacht voor de aanpak van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden